Kaheksa asja, mida noored naised võiksid õnne kohta teada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringutega on kindlaks tehtud, et naiste õnne tase on viimastel aastatel ainult langenud. Kui see tõepoolest nii on, siis kuidas ja mida õpivad noored naised õnne kohta? Kes on neile eeskujuks?

Kui saaksid noortele naistele ja tütarlastele õnne osas nõu anda, siis mida sa neile soovitaksid? Huff Post koostas nimekirja kaheksa asjaga, mida noored naised võiksid õnne kohta teada.

Maksimaalse tulemuse saavutamine pole tervislik. Paljud noored naised tahavad minna heasse kõrgkooli, leida hea töökoha, olla heas suhtes ja hea ema. Kui kõik see aga lõpeb läbipõlemisega, siis kogevad naised tõsiseid probleeme tervise, suhete ja emotsioonide valdkonnas, mida pole sugugi lihtne parandada. Selle asemel, et keskenduda «kõige saamisele», tuleks noortelt naistelt uurida, mida nad tegelikult tahavad ning aidata neile edukust omal moel defineerida.

Osta rohkem kogemusi ja vähem asju. Kes meist poleks teismelisena kadestanud mõnda klassiõde või koolikaaslast, sest neil olid nii ägedad riided. Kui lõpuks hakkad ise raha teenima, saad samasuguseid ägedaid asju lubada, mida sind ümbritsevad inimesed. Asjade omamine pole ju sugugi halb, aga materialism on. Materialism ei too õnne, see pigem ennustab õnnetust. Investeeri asjade asemel hoopis kogemustesse.

Keskendu sellele, et tegutseksid võimalikult tõhusalt. Tõhusus tähendab seda, et sa tunned, et oled võimeline oma elus muutusi tegema. Kahjuks üritame tänapäeval oma järglasi kaitsta läbikukkumiste eest, ent läbikukkumine on just see, mis kasvatab vastupidavust.

Võta (häid) riske. Kui sul palutakse ettekanne teha, uute kolleegidega koostööd teha või midagi uut proovida, kuidas sa käitud? Kas muutud häbelikuks või haarad härjal sarvist? Kas sind üllataks näiteks see, et oma võimete hindamises kipuvad mehed end ülehindama, aga naised oma võimeid alahindama? Psühholoogid on selgitanud, et kui noori tüdrukuid kiidetakse sõnadega «tark» või «hea», siis poistele öeldakse pigem «hea sooritus» või «vähemalt sa üritasid». Selle tulemusel tekib naistel arusaam, et oskused on kuidagi fikseeritud või paigalseisvad. Samal ajal kujuneb meestel välja arengut propageeriv mõtteviis - nad usuvad, et oskusi on võimalik arendada.

Ära takerdu enda vigastesse mõtetesse. Kas sind piinavad järgmised mõtted: mida inimesed minust arvavad? Ma pean olema ideaalne. Ma pean rohkem saavutama. Ma suudan sellega omal moel hakkama saada. Ma ei saa enda jaoks aega maha võtta. Kui jah, siis ürita tähele panna, mis sinu tõekspidamisi juhib. Pea meeles, et sind ümbritsevad tüdrukud ja noored naised panevad tähele seda, kuidas sa nende tõekspidamistega toime tuled.

Ideaalsust pole olemas. Inimestel kulub aastaid, et mõista, kui mõttetu on ideaali püüdmine. Kui sulle tundub, et sa pead kogu aeg olema ideaalne ja asju ideaalselt tegema, siis see on võrreldav pidevalt raske koorma kandmisega oma seljas ning see pärsib loomingulisust. Teadlased on kindlaks teinud, et ideaalsus on vastastikuses sõltuvuses depressiooni, ärevuse, sõltuvuste ja käest lastud võimalustega. Hirm läbikukkumiste, vigade tegemise ja inimeste ootustele mittevastamise ees hoiab meid tagasi ning me pole võimelised oma potentsiaalile vastama.

Haavatavus on hea. Mida vähem me keskendume sellele, et olla ideaalsed ja mida rohkem üritame olla haavatavad, seda suurem hulk võimalusi meie ees lahti rullub. Mõne inimese jaoks on vastuvõetamatu mõte, et ta peaks end haavatavaks muutma, aga kui me seda ei tee, siis võib juhtuda, et me pole täielikult ülesannetele pühendunud.

Väldi õnnelõkse. Paljud naised takerduvad sageli õnnelõksudesse ehk mõtetesse, mille kohaselt peaks kõigepealt midagi juhtuma ja alles siis on võimalik õnne tunda. Näiteks: ma saan õnnelikuks siis, kui ma abiellun või olen suhtes; ma saan õnnelikuks siis, kui ma rohkem raha teenin; ma saan õnnelikuks siis, kui mul lapsed sünnivad; ma saan õnnelikuks siis, kui ma kaalus alla võtan; ma saan õnnelikuks siis, kui ma töökohta vahetan. Kahjuks tekib tänapäevases kultuuris tunne, et noored naised on õnne ära teeninud alles siis, kui nad on midagi saavutanud, aga see ei vasta tõele. Õnnelik tuleks olla nüüd ja kohe, mitte kauges tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles