Tervisliku toitumise käsud ja keelud ehk kuidas saledaks saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsev, ent väga ebatervislik.
Maitsev, ent väga ebatervislik. Foto: SCANPIX

Üks halb eine figuuri ei riku. Üks tervislik toidukord seda kaunimaks samuti ei tee. Ilusa keha jaoks peab tervislik toitumine muutuma harjumuseks.

Fox Newsi ajakiri vahendab treener Jonathan Rossi toitumisreegleid ja nõuandeid selle kohta, mida ei tohiks kunagi teha ning kuidas peaks õigesti toituma.

Alati

  1. Söö iga toidukorra ajal köögivilju ja valke. Muidugi pole siin juttu friikartulitest, juustuga kaetud või konserveeritud aedviljadest. Värskete aedviljade söömine on oluline eelkõige seetõttu, et neist saab rohkem vajalikke vitamiine ja antioksüdante, aga ka vett ja kiudaineid, mis hoiavad kõhtu pikemat aega täis. Kui sagedane aedviljade söömine tekitab sinus vastikust, siis pead sellest lihtsalt üle saama. «Tervislik toit tundub alguses mõnda aega igav, aga peagi harjum maitsemeel sellega ära,» märgib Jonathan ja lisab, et aedviljade kõrvale võiks tarbida ka valke, tänu millele ei teki ohjeldamatuid isusid ja kasvavad lihased.
  2. Söö tervislikke rasvu. Unusta rasvavabad dieedid. Tervislikud rasvad aitavad vähendada halva kolesterooli taset ja vähendavad kõhurasva. Väldi küllastunud ja transrasvu ning eelista monoküllastumatajapolüküllastumatarasvasid. Viimaseid leidub näiteks avokaados, oliiviõlis ja pähklites.
  3. Planeeri, valmista, pane valmis. Tervisliku dieedi nimel pead õppima end kontrollima. Kui vähegi võimalik, tee endale kodus söök valmis ja võta tööle/kooli kaasa, et sul oleks alati kontroll selle üle, mida suhu pistad. Lisaks tasub alati kotis hoida vett ja tervislikke suupisteid. Nõnda ei teki kiusatust osta valmistoitu või muud rämpsu, kui oled kodust eemal. Pärast tööpäeva söö näiteks üks õun, et sa poleks sunnitud tühja kõhuga poodi minema.
  4. Ole enda vastu hea. Ka parimate kavatsuste juures võib juhtuda, et eksid ja kugistad hetke ajel suurel hulgal ebatervislikke toitusid. Olgu kuidas on, ära ole enda vastu liiga kuri. Süümepiinad teevad olukorra palju raskemaks, sest masendus soodustab teatavasti lohutussöömist. Tervisliku dieedi üks osa ongi enda ja oma valikute üle uhke olemine. Sa tegeled oma toitumise korrastamisega, oled väga tubli!

Mitte kunagi

  1. Ära joo kaloreid. Oled seda varemgi kuulnud, aga sageli on dieedi suurimaks takistuseks poes müüdavad magusad joogid, mahlad ja limonaadid. Neis pole oluliselt väärtuslikke toitaineid ja need sisaldavad rohkelt suhkrut. Ainsa erandina on soovituslik juua tervislikke mahedikke. Valmista neid ise retseptide järgi, kus on parajalt kiudaineid, valke ja tervislikke rasvu.
  2. Ära jäta toidukordi vahele. Kui tahad oma keha muuta, siis tervislik toitumine ongi võtmeküsimuseks. «Parim moodus, kuidas kaalu langetada, on hoida keha töös,» selgitab treener. Lisaks tasub Jonathani sõnul süüa alati «päris toitu». Mida rohkem sa tead, mida sööd ja kust see toit pärineb, seda parem. Söö iga päev 4-6 väikest portsjonit.
  3. Ära söö praetud toitu. Muidugi, midagi ei juhtu, kui sa seda harva teedki, ent igal juhul on parem seda vältida. Frititud või praetud toidud on enamasti odavad ja kergelt kättesaadavad, mistõttu pead endale selgelt aru andma, et kehale mõjuvad need transrasvade tõttu laastavalt.
  4. Ära söö õhtuti suhkruid ja teraviljatoitusid. Täisteratooted on küll tervislikud, kuid siiski ei maksa ka neid süüa hilisõhtuti. Samuti peaks siis endale keelama suhkrurikkaid ja tärklist sisaldavaid roogasid. Kõige kaloririkkam toidukord peaks olema hommikul, sellele järgnevad eined peaksid olema järjest lahjemad. Tärklist ja teravilju sisaldavad toidu on suuremalt jaolt kaloririkkad ja täiesti ebavajalikud öösel, mil keha tahab puhata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles