Viis nippi, kuidas ööuni paremaks muuta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meie keha tahaks pimedal ja külmal ajal talveunne vajuda, aga me kõik teame, et see pole võimalik. Kuidas siis paremini kliimamuutuste ja kellakeeramisega toime tulla?

Kui järgid järgmist viite nõuannet, märkad peagi, et magad öösel paremini ja oled puhanum, kirjutab Female First.

Söö hästi, maga hästi

See, mida me päeva jooksul sööme, mõjutab meie und. Mida vähem me kogeme suhkrust tingitud tõuse ja mõõnu, seda rohkem on meie keha õhtul valmis uinuma. Täisteratooted on hea une jaoks õiged toiduained, sest neis on magneesiumi, mis aitab lihastel lõdvestuda. Ära söö õhtuti suuri eineid, sest need ei lase sul uinuda. Õhtusöök võiks olla vähemalt neli tundi enne uneaega.

Koosta nimekiri

Iga tööpäeva lõpus tee nimekiri asjadest, mida sa järgmisel päeval pead tegema. Otsusta, millised tegevused on tähtsad ja ürita seada asjad järjekorda. Langeta täna otsused, mis on homme tähtsad. Pane omale voodi kõrvale paber ja pliiats juhuks, kui peaksid öösel üles ärkama või kui sul tuleb veel enne uinumist midagi tähtsat meelde.

Magamistoa õndsus

Magamistuba tuleks kasutada ainult magamiseks, mitte töötamiseks ega teleri vaatamiseks. Elektrooniliste vidinate valgus segab und, sest see annab ajule pigem märku, et on aeg üles tõusta, mitte magama jääda. Lisaks on tähtis, et magamistoas oleks õige toatemperatuur. Liiga soe või liiga külm temperatuur hoiab sind üleval.

Hinga

Tähtis on hingata läbi diafragma - sisse hingates peaks kõht suurenema, välja hingates peaks kõht taas oma esialgsesse asendisse naasma. See võib esialgu keeruline olla, aga ürita hingata sujuvalt ja nii, et sul oleks mugav. Hingetõmbed võiksid olla võrdse pikkusega.

Abinõu

Palderjan on hea looduslik abivahend, mis aitab uinuda. Seda tasuks võtta umbes tund aega enne magama minekut. Palderjan mõjutab sama ajupiirkonda, mida näiteks kofeiingi, kuigi nende ainete toime on erinev. Lisaks on kindlaks tehtud, et lavendel mõjub unele hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles