Peakokad annavad nõu, kuidas valmistoitu «tuunida»

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna lisaväärtust: meelepärased maitseained, mozzarella juust ja püreerimine muudavad purgiseljanka uudsemaks.
Anna lisaväärtust: meelepärased maitseained, mozzarella juust ja püreerimine muudavad purgiseljanka uudsemaks. Foto: Peeter Langovits

Enamik kirub valmistoitu, kuid ometigi sööb. Uurisime nimekatelt peakokkadelt, mida nemad asjast arvavad ja kuis poeriiuleil leiduvaga ümber käivad.

Tegelikult annab paljudest valmistoitudest kodus edasi arendada häid ja põnevaid roogi, tunnistab presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm. Kui ikka tööpäev pikaks veninud, võib häbenemata valmiskauba abiks võtta.
«Aeg-ajalt kasutan minagi perele söögivalmistamiseks näiteks erinevaid purgisuppe ja erineval moel,» ütleb ta, nimetades neid  pigem pooltooteks, millest mõningase «tuunimisega» midagi huvitavat valmistada.

Näiteks purgiboršist, ükskõik, kas see on lihaga või ilma, teeb ta sooja salatit ehk praeb pannil läbi, lisades sõltuvalt supisordist peeneks purustatud puljongikuubikut või soola ja pipart ning köömneid. Samasugusest läbipraetud boršist võib koka sõnul aga teha ka vinegreti-sarnase salati, kui panna hulka õli ja veidike äädikat. Ka purgis müüdav praetud hapukapsas on päris hea, kui sellele lisada õli, kõrvitsaseemneõli ja erinevaid seemneid. «Maitseb hea ka külmalt,» soovitab Paenurm.

Teletorni brasserie’ ja restorani peakokk Priit Toomits lisab, et ka tema sööb mõne korra kuus kodus purgisuppe. Siiski, kindlat valikut – borši ja rassolnikut. «Ning kui on ikka nädalane kalalkäik Ahvenamaale, on mul mingi kogus purgisuppe alati kaasas,» mainib ta.

Isegi osso bucco vasika koodilõike on Toomits Felixi Buffee-sarja tomatisupis hautanud – pani supile juurde veel passeeritud sibulat, porgandit ja küüslauku ning värskeid ürte ja roog sai kokku väga hea.

Püreesupp seljankast mozzarella juustuga

Priit Toomits

Teletorni brasserie’ ja restorani peakokk

Lihtne näide sellest, kuidas suurtootjate purgisuppe kasutada.

Neljale sööjale

•    üks purk Felixi seljankat

•    125 g head mozzarella juustu

•    loorberit

•    värskeid ürte

•    4 oliivi

•    hapukoort

•    ürdimaitselist oliiviõli

Vala purgi sisu potti ja mõõda sinna purgisuurune kogus vett, keeda nagu õpetuses kirjas. Keetmise ajal lisa loorber, värsked ürdid ja maitsesta vajadusel ka soolaga. Kui supp on valmis,

eemalda loorber ja püreeri blenderis või saumikseriga ühtlaseks massiks, vajadusel aja läbi jõhvsõela.

Serveeri eelsoojendatud supitaldrikus koos tükeldatud mozzarella juustu ja värskete ürtidega, lisa ka piisakesed hapukoort ja ürdimaitselist oliiviõli.

Aedviljapelmeenid särtsuse kastmega

Inga Paenurm

presidendi kantselei peakokk

Aasiapärased aedviljapelmeenid koos tulise maitsega kastmega on praegu mu laste lemmik. Need on hea vaheldus tavalisele toidule või siis lihtsalt mõnusalt vürtsikas snäks.  

Kolmele sööjale

•    pakk Vici aedviljapelmeene

kastmeks:

•    200 g 20% hapukoort

•    50 g sojakastet või tšillikastet vastavalt vürtsikuse taluvusele

Vala külmunud pelmeenid pakist pannile ja prae õliga madalal tulel valmis. Kastmeks sega hapukoor soja- või

tšillikastmega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles