Miks eelistatakse moemaailmas alaealisi modelle?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters / Scanpix

Miks eelistatakse moemaailmas kasutada alaealisi modelle, kelle keha pole veel täielikult välja arenenud?

Mõni aasta tagasi kasutas Marc Jacobs oma parfüümireklaamis tol ajal 17-aastast Dakota Fanningut reklaamidel oli kujutatud noort neiut istumas, hoides parfüümipudelit oma jalge vahel. Inglismaal keelati selle reklaami näitamine ära, sest väidetavalt oli tegemist «lapse seksualiseerimisega», kirjutab The Gloss.

Prantsuse Vogue'i ühes moeseerias kasutati aga koguni 10-aastast modelli nimega Thylane Blondeau, kes oli moefotodel stiliseeritud liiga täiskasvanuks.

Paljude arvates on keskkooliealiste (ja ka nooremate) neidude kasutamine rõivaste ja toodete müügiks kontrolli alt väljunud. Yasmin Le Bon, kes 1980. aastatel oli üks paremini tasustatud modelle, on otsustanud nüüd sel teemal sõna võtta ning naise kinnitusel pole alaealiste modellide kasutamine seotud seksuaalsuse, vaid hoopis rahaga.

«Minu arvates on see vale, et noori tüdrukuid kasutatakse näiteks moe-show'de avanumbrites. Seda esitatakse nagu uut kuuma trendi, aga tegelikult on asi selles, et moedisainerid tahavad lihtsalt raha kokku hoida,» ütles Le Bon Briti Vogue'ile. «Noortele tüdrukutele ei maksta selle eest väga palju ja neil endil puuduvad kogemused või julgus, et nõuda paremat kohtlemist.»

Naine tuletas meelde, et disainer Michael Kors on noortele modellidele viidanud kui moetööstuse «lapsarmeele». Le Boni arvates viitab kasvõi see, et noorte modellide kasutamisele on tarvis teravmeelseid nimesid otsida, asjaolule, et selline olukord on liiga kaua valitsenud.

Le Bon meenutas ka seda, et kui tema kunagi modellina alustas, siis olid moemaailmas kasutatavad tüdrukud vanemad kui praegu. «See, mis moemaailmas praegu toimub, ei tule sellele tööstusele kindlasti kasuks.»

2012. aastal läbi viidud küsitlusest selgus, et alla 26-aastastest modellidest koguni 86,8 protsendil on palutud alasti poseerida ja 64,1 protsendil noortest naistest on palutud kaalu langetada.

Ameerika moedisainerite nõukogu on sätestanud reegli, et alla 16-aastased modellid ei tohi moe-show'del osaleda, kuid moefotode osas taolised regulatsioonid puuduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles