Mõjuvaid põhjuseid, miks tuleks töökohta vahetada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meil kõigil on hetki, mil töö tundub igav või stressirohke. Sellistel hetkedel võime mõelda töökoha vahetamisele ja isegi tööportaalides ringi vaadata, kas midagi jääb ehk silma. Lõpuks tuleb langetada raske otsus: millal on õige aeg edasi liikuda?

Värbajad ja personalieksperdid on sel teemal palju nõuandeid jaganud, kahjuks on need nõuanded sageli aga omavahel vastuolus. Üks arvab, et kui sa just väga õnnetu pole, siis tuleks proovida vanal töökohal edasi olla. Teine soovitab aga vähemalt iga viie aasta tagant töökohta vahetada, kirjutab Forbes.

Y-generatsiooni esindajatel on aga kombeks iga paari aasta tagant töökohti vahetada ja ekspertide hinnangul on sellel omad plussid. Jättes seljataha töökoha, mis on igav ega paku rahulolu, suurendad võimalust, et leiad lõpuks töökoha, mis sulle kõige paremini sobib. Lisaks puudub sel viisil oht, et töö muutub sinu jaoks paigalseisu punktiks, sest oled pidevas liikumises ning langetad ise karjääriotsuseid, mitte ei oota, et ülemus seda sinu eest teeks.

Võttes seda arvesse, tasuks kaaluda ka järgmisi mõjuvaid põhjuseid, miks tasuks töökohta vahetada.

Töö mõjutab su tervist või tekitab suurt stressi

Teadlased on kindlaks teinud, et stress mõjutab meie tervist väga suurel määral. Me kõik oleme stressi tundnud, aga kui see hakkab meie elu segama, siis on aeg muutusteks. Ükski töökoht pole väärt seda, et pead suure stressiga võitlema.

Praegusel töökohal puudub sul võimalus arendada

Karjääril peaks olema teatud rütm: ajapikku võtad omale üha uusi kohustusi juurde, astud uutele väljakutsetele vastu ja saad rohkem palka. See liikumine ei pea just nii lineaarne olema, aga sul peaks olema tööl võimalusi arenguks. Kui sulle tundub, et sinu praegusel ametikohal pole kusagile areneda, siis peaksid tööturul veidike ringi vaatama. Kui töö meeldib sulle, siis on oht kiiresti liiga mugavaks ja rahulolevaks muutuda, aga ole ettevaatlik - liiga pikalt samal kohal olemine ilma olulise arenguta võib sulle pikas perspektiivis kahju teha. Küsitluste järgi on see ka peamine põhjus, miks inimesed töökohti vahetavad.

Praegusel töökohal ei omanda sa uusi oskuseid

Isegi, kui sul puudub ametikõrgenduse lootus, võib olla kasulik jääda samale töökohale, kui sul on seal õpivõimalus. Enne töökoha vahetamist tasuks aga kindlaks teha, kas oled praeguse tööandja juures kõiki võimalusi kaalunud. Liiga tihti juhtub, et tööandja saab alles töötaja lahkudes teada, mida töötaja tegelikult oma töölt ootas. Seega ära pelga tööandjalt uurida, millised võimalused sul praegu on.

Elad ebakindluses

Kuna majandus pole veel langusest täielikult taastunud, võib ju väita, et kõik ettevõtted tegutsevad hetkel ebakindluses. Ent mõned tööandjad ja seeläbi ka töötajad on niivõrd ebakindlas olukorras, et see segab töötamist. Need on sellised ettevõtted, mis vahetavad pidevalt omanikke või tõmbavad oma töötajate ringi järjest rohkem kokku.

Kuigi võib ju olla õilis üritada firmale abiks olla ning tööd edasi teha, peaksid siiski eelkõige mõtlema endale. Kui firma läbib suuri muutusi, siis parimad töötajad lahkuvad sealt kindlal põhjusel. Nad teavad, et parem on töötada kusagil, kus ei pea tuleviku pärast pidevalt muret tundma.

Sa ei tee oma tööd hingega

Kas puuduvad kasvuvõimalused või tunned igavust, mõnikord võib juhtuda, et oled vaimselt end juba töölt välja lülitanud. See lõpeb siis, kui sul ei teki enam uusi ideid või sa ei too tööle uut energiat. Töö ei paku sulle enam huvi. Sulle võib tunduda, et kõik see toimub vaid sinu peas, ent see paistab ka välja. See mõjutab kogu ettevõtet ning kõige hullemini mõjub see su karjäärile. Selle asemel, et praegusel töökohal norutada, otsi parem uus koht, kus saaksid oma endise kire tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles