Naissportlasi võib tabada ohtlik kolmiksündroom

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Treenimine on kehale raske töö – kui sellega üle pingutada ja süüa liiga vähe, võib naissportlasi tabada kolmiksündroom. See on haigus, millele on vastuvõtlikud eelkõige noored naised, kirjutab Tervis Pluss.

Fysioterapia Oiva füsioterapeut Liis Kukkonen selgitab, et naissportlase kolmiksündroomi iseloomustavad kolm sümptomit – häirunud toitumine (liiga vähe kaloreid), menstruatsiooni lakkamine ja luutiheduse kahanemine. Viimastel aastatel on sündroomi palju uuritud ja leitud, et vaid 16 protsendil selle all kannatavatest naistest on kõik kolm nimetatud sümptomit. Seega peab probleemile tähelepanu pöörama juba siis, kui esineb kõigest üks sümptomitest.

«Eriti oluline on tunda sündroom ära tüdrukutel ja noortel naistel, et vältida luutiheduse dramaatilist vähenemist ja viljatust,» rõhutab Kukkonen. «Sündroomist on võimalik paraneda, kuid seni ei ole selleks muid efektiivseid võimalusi kui teha korrektiive toitumises ehk suurendada toidust saadavat energiahulka. See omakorda võimaldab luutiheduse suurenemist ja menstruaaltsükli taastumist.»

Naissportlaste kolmiksündroom ehk FATS (female athlete triad syndrome) on levinud eelkõige naissportlaste seas, kellele kehakaalule ja sooritusele suured nõudmised. Tavalisele tüdrukule võib ebanormaalse koormusega treenimiseks ja enese näljutamiseks anda tõuke kõigest kellegi tühi sõnakõlks. Toitumist piirates ja kaalu kaotades võib tekkida hasart, millel on kurvad tagajärjed.

Loe pikemalt värskest Tervis Plussi oktoobrinumbrist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles