Ülikond peab istuma perfektselt

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jürgen Joost

«Kõige rohkem kantakse vale suurusnumbrit,» toob Hugo Bossi meesterõivaste loovjuht Kevin Lobo intervjuus esile tüüpilisema riietumisvea, mida mehed kõikjal maailmas teevad. Tema tähelepanekut tasub rõivaid valides meeles pidada – eriti siis, kui eelistate sügisese meestemoe tulipunkti tõstetud vestiga ülikonda. 

Ülikonnal ilutsev Hugo Bossi silt tähendab kvaliteedimärki. Hugo Bossi meesterõivaste loovjuht Kevin Lobo (45), kelle valvsa pilgu all sünnib ka rõivadisain, avab hea maine põhjusi. Oma karjääri meesterätsepana alustanud ja erinevates rõivafirmades töötanud mehe kõneldust koorub välja lihtne moetõde – pisiasjade ja aksessuaaridega on hõlbus anda välimusele uus ilme ning kooslusele viimane lihv.

Kas mäletate, milline oli teie esimene ülikond?

Esimese ülikonna õmblesin endale ise. Siis, kui sain professionaalseks meesterätsepaks. See oli tumepruun ja linane.

Milline on teie isiklik ülikonnalemmik läbi aegade, olgu siis argine või pidulik?

Minu jaoks ei ole küsimus lemmiktrendides või stilistilises diktaadis, vaid pigem neis kildudes ja pisiasjades, millest igaüks oma maitse järgi terviku kokku miksib ning isikupärase, kordumatu stiili loob.  

Eelistan nii argise kui ka peoriietuse puhul stiili, mis on praktiline, mugav, ajakohane ja ilma liigsete detailideta, puhta disainiga. Näiteks hele aprikoosikarva kahe nööbi ja nahast revääridega ülikond Bossi uuest talvekollektsioonist on üks mu lemmikuid.

Mis on hea ülikonna saladus?

Ülikond peab perfektselt selga sobima. See on mehe enesetundele tähtsaim, siis tunneb ta end enesekindlalt, mugavalt ja turvaliselt.

Muidugi ei saa ülikonnast kõneldes mööda heast rätsepatööst ja parimatest kangastest. Ilmtingimata peab ülikond mõjuma loomulikult, mehelikult, modernselt ja usaldusväärselt.

Mis te arvate, kas just sellepärast ongi Hugo Bossi ülikondadel kogu maailmas hea renomee ja need on vaata et ikooni staatuses?

Meile on esmatähtis ülikonna ideaalne istuvus. Kuid see tähendab teatavat kanga ja rätsepatöö kooslust, mis eristab ülikonda teistest ning kindlustab edu.

Igatahes näeb mees Bossi ülikonnas alati veatu välja.

Ülikonnamaailmas räägitakse konservatiivsemast Inglise ja edevamast Itaalia stiilist. Kas on olemas ka Saksa moodi ülikonnad – mida sakslased armastavad?

Võrreldes Itaalia ja Briti stiiliga on Saksa ülikonnad rohkem klassikalised ja ajatud. Mood tuleb pigem mängu detailides ja aksessuaarides.

Kui disainite meesterõivaid, kas teie loomingusse jääb ka midagi «kevinlobolikku»? Kuidas te loovust tootemargi ärihuvidega ühendate?

Tegelikult on mulle igal hooajal suur väljakutse sulatada ühte modernset ja klassikalist nii, et see töötaks kogu maailmas ja sobiks erinevateks elujuhtumiteks.

Üks mu disainimise põhimõtteid on luua ausaid ja usaldusväärseid, kuid samas uuenduslikke kollektsioone. Minu jaoks on tähtis alustada suurtest trendidest ja lammutada need siis väiksemateks kvaliteetseteks tükikesteks, mis annavad mehele kindluse, et ta on hästi riides.

Mis teid kõige rohkem inspireerib?

Tegelikult rõivamärk ise ongi parim inspiratsioon, mis üldse olla saab. Bossil on tugevad traditsioonid ja ajalooline pärand, millele võib üles ehitada iga meie kollektsiooni. Meie rõivad peavad esindama firma DNAd, mida täiendavad trendid ning lisaks reisidelt, kunstist, arhitektuurist ja muusikast ammutatud ideed – mulle on just need tähtsamaks loovuse allikaks.

Kes on tänapäeval Hugo Bossi kandja? Paljudel tuleb kõigepealt pähe ärimees ...

Galerii on tegelikult kirevam. Meil on kõige erinevamaid stiile eri tüüpi kandjaile ja igaks elujuhtumiks.

Meie raudvara ja põhimärk Boss keskendub moodsale klassikale, Boss Green golfile suunatud spordirõivastele ja Boss Orange suurlinlikule argiriietusele. Hugo loob uuenduslikumat moodi, olles modernse ja urbanistliku hoiakuga.

Kas on võimalik välja näha ühtaegu klassikaline, trendikas ja isikupärane? Ning kas on mingeid pisiasju, mille abil saab hõlpsalt klassikalisele välimusele moodsust lisada?

Alati saab oma välimust täiendada või muuta selliste moodsate aksessuaaridega nagu kingad või kott. Ka taskurätik rinnataskus ja lips aitavad isikupära lisada.

Mis võiks ilmtingimata stiilse mehe garderoobi kuuluda?

Stiilsel mehel võiks olla mõni moodne kott. Näiteks mahukam kandekott või hoopis õlakott, mis sobituks nahkkingadega.

Samuti hästi istuv ja kehajoont järgiv must ülikond.

Millised aga on värskemad moeuudised?

Siluett miksib elegantselt vabamat joont luksusliku rangusega, seda eriti kahe ja kolme nööbiga üherealiste ülikondade puhul. Kuid tõeliselt võtab hooaja moesõnumi kokku kolmeosaline vestiga või kaherealine ülikond. Võtmekangasteks on luksuslik vill ja samet. Tähelepanu keskmes on detailid, rõhuga peenel rätsepatööl nii rõiva sees kui peal, vooderdusest kantide ja aluskraeni.

Värvipaletis on palju klassikalisi toone, tumedat ja heledat halli, tumesinist ja lillakaspunast. Hooaja särgid ja lipsud pakuvad lõputut valikuvõimalust.

Mis on meestemoes järgmine n-ö suur teema?

Tervik. Erilise fookusega pisiasjadel, sealhulgas kingadel ja vööl.

Millal ja kus märkasite tänaval käies viimati, et oi kui huvitav outfit? Kirjeldage, milline see oli? Ja vastupidi ...

Pitti Uomo messil Firenzes nägin Jaapani noormeest, kes kandis vesti ja kitsa revääriga triibulist ülikonda. Koos punaste kingade, koti ja vööga mõjus see perfektselt!

Kuid lühikeste varrukatega triiksärk lipsuga ei sobi kohe absoluutselt! Samuti kannavad paljud mehed valet särki ja sobimatut lipsu. Kirev särk kombineerituna kireva lipsuga näeb väga harva hea välja.

Tegelikult on lipsud alatasa probleemiks, sest nende värvid on sageli liiga erksad ja mustrid ülemäära jõulised.

Mehed peaksid püsima ühe värvitooni piires, et hoida end turvalises tsoonis.

Andke palun mõned soovitused, kuidas šikk välja näha. Mis võiks olla moodsa mehe garderoobi alustaladeks?

Annaksin laiema stiiligiidi. Mees ei tohiks olla moeohver, kuid ta peaks tähelepanu pöörama detailidele ja kvaliteedile. Ta võiks lugu pidada kvaliteetsest rätsepatööst. Mehe garderoob peaks rääkima selget keelt ning väljendama tema isikupära. Tähtis on väärtustada tervikut, unustamata seejuures kingi ja aksessuaare. Ülikond peab olema hästi istuv, kvaliteetsest kangast ja korralikult õmmeldud.

Millised on tüüpilisemad moeapsakad ja stiilivead, mida mehed üle ilma kõige rohkem teevad? Eesti meeste kohta teil ilmselt veel selgust pole ...

Kahjuks ei ole ma Eestis seni veel käinud, kuid tahaksin kindlasti Tallinna külastada. Kuid kõige levinum viga, mida mehed kogu maailmas teevad, on see, et kantakse vale suurusnumbrit. Enamasti on ülikond liiga suur, varrukad ülemäära pikad jne.

Mehised moevihjed

→    Härrasmeheklassika on kindla peale minek. Praegu on moes keha järgiva siluetiga ülikond, eriti selle vestiga variant. Nooblim kangas tuleb asjale vaid kasuks. Sügisgarderoobi võiks kuuluda ka klassikaline villane (kaherealine) mantel. (Kunst)karusnahast krae lisab sellele moepunkte.

    Eestimaise Baltmani peadisainer Antonio ehk Aivar Lätt märgib, et ülikonnapintsak on tihti inspireeritud 70ndatest – lõige on kitsam ja lühem, kahe nööbi ja kahe tagalõhikuga. Värvitoonidest toob ta esile halli ja sinise varjundid, bordoopunase ja musta.

→    Baltman on kaasanud ülikonnadisaini teaduse. Kuna mehed kannavad mobiiltelefoni kõige rohkem pintsaku rinnataskus, südame lähedal, on Travel-sarja ülikondadel pintsaku sisetaskus spetsiaalne raadiolaineid varjestav X-Shieldi kangas. See ei takista mobiililevi, kuid pärsib raadiolainete kahjulikku mõju.

→    Tähtis moeese on ruudupintsak, eriti in on Walesi printsi stiilis ruudu- ja ajatu kalasabamuster. Kontoris võib sellist kuube kanda triiksärgi, lipsu ja vabaajapükstega, nädalalõpul polosärgi, tumedate teksade või värviliste chino-pükstega.

Ka kikilipsu võib kooslusesse sobitada.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles