Postitants, lihaste hooldus või hoopis rihmadega laes rippumine?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postitantsutrennis tehakse harjutusi ümber posti ning need peaksid
selle harrastaja keha muutma ilusaks ja painduvaks. Pildil
postitantsutrenn Reval Spordis.
Postitantsutrennis tehakse harjutusi ümber posti ning need peaksid selle harrastaja keha muutma ilusaks ja painduvaks. Pildil postitantsutrenn Reval Spordis. Foto: Liis Treimann

Spordiklubide treeningukavadest leiab mitmeid põnevaid uusi trenne, mis on kaugel tavapärasest arusaamast talvistest treeningutest siseruumides. Miks mitte proovida postitantsutrenni või kava, kus harjutusi tehakse lakke kinnitatud rihmade abil.

Et spinningu-nimelisel trennil pole midagi pistmist kalapüügiga, vaid see on hoopiski muusika järgi velotrenažööril treenimine, ei üllata enam kedagi. Analoogselt aga saab nüüd harrastada ka matkamist kõnnirajal. Tegevuse nimi on striding.

Välja näeb striding nagu jooksurajal kõndimine, kuid seade on eriline – see ei käivitu mitte nupust ja elektrienergia toel, vaid selle paneb inimene käima ise oma liikumisenergiaga. Niimoodi treenides tugevnevad kõik lihasgrupid, kuid eriti hea on selline «matkamine» jala-, tuhara-, selja- ja kõhulihastele.

Kõndimine toimub libisemisvastasel kaldpinnal, mis sunnib keha arendama erinevatel treeningkoormustel ning rasvapõletus käib selles tunnis õige tõhusalt. Treeningkoormust reguleeritakse erinevate sammupikkuste ja kõnnilindi kiiruse muutmisega. Uuringud on näidanud, et fikseeritud kalle on kõige sobivam kaldetüüp, treenimaks hea rühi kujunemist.

Kas niimoodi paigal tammumine igavavõitu pole? «Kui paljud inimesed viitsivad ennast sama intensiivselt sundida õues kõndima nagu siin trennis,» küsib Reval Spordi spordijuht Ülle Ptšelovodova vastu. «Ma isegi olen mõelnud selle peale, et miks peaks kõndima sees, kui seda saab ju teha väljas. Vastus on see, et väljas ma lihtsalt ei kõnni nii intensiivselt, kui selle seadme peal. Võti on just selles, et seade hakkab tööle inimese kõndimisenergiaga. Siin trennis saab vähema ajaga kätte tulemuse, milleks õues peaks rohkem kõndima.»

Seda treeningumeetodit saab harrastada ainult Reval Spordis ja Ptšelovodova sõnul on see hea sellepärast, et annab koormuse lihastele ja treenib ka võhma. «Trenn ise on üsna lihtne, sobib ka nendele inimestele, kellele head koordinatsiooni nõudvad harjutused meele järele pole,» sõnab ta. «See treening on väga tõhus, aga samas ei tee pärast esimest korda niimoodi lihaseid haigeks nagu tavaliselt juhtub BodyPump’iga alustades.»

Kes tavalisel kombel tantsimist igavaks peab, võib proovida hoopis ümber posti keerutamist ehk postitantsutrenni. Ka seda trenni saab harrastada Reval Spordis ning harjutused ümber posti peaksid selle harrastaja keha muutma ilusaks ja painduvaks, lisaks tõstab harrastus enesekindlust. Ptšelovodova ütleb, et postitants on suurepärane alternatiiv aeroobikale ja jõusaalile ning koormust saavad selle trenniga kogu keha lihasgrupid. Treeningud toimuvad kahes rühmas ega nõua Ptšelovodova sõnul mingit tantsualast ettevalmistust. «Võib tulla ka päris algajana, peaasi, et on tahtmist ja julgust,» ütleb ta. Ptšelovodova sõnul on tagasiside erilisele trennile olnud väga positiivne ja enamasti on kohad täis. Postitantsutrenni minnes tasuks tähele panna seda, et trennipäeval ei ole hea kasutada kreeme, õlisid ja ihupiima. Need nimelt muudavad ihu libedaks ja trennis võib postilt kukkuda ning vigastuse saada.

Treeni vähem, aga tõhusamalt

MyFitnessi klubides saab sellest sügisest harrastada LesMills Grit Strengthi nimelist treeningut, mis kestab vaid pool tundi, ent klubi rühmatreeningute juhi Eva Ottase sõnul on väga intensiivne intervalltreening ja väljakutse igas vormis treenijale. «Kui on vähe aega, saab ka poole tunniga tõhusa treeningu läbi teha ja enam ei kehti ütlus, et mul pole aega trenni minna,» ütleb Ottas. Selles trennis on kasutuses BodyPumpi treeningust tuttav kang, stepilaud ja raskused.

Aja kokkuhoid on märksõnaks ka uudses ringtreeningus, mis käib Synrgy360 nime kandva seadmega. See on multifunktsionaalne jõusaali seade, mis koosneb erinevatest treeningjaamadest ja neid saab kasutada nii iseseisvalt treenides kui ka ringtreeningu tunnis treeneri juhendamisel. Treenida saab vastupidavust, tasakaalu, arendada jõudu ja kiirust. Trenn Synrgy360 seadmega kestab treeneri juhendamisel 45 minutit ning selle aja jooksul tehakse harjutusi kõikidele lihasgruppidele.

Kellel on probleeme treeningumotivatsiooni hoidmisega, see võib liituda MyFitnessis Insanity Workouti nimelise kaalulangetamisprogrammiga. «See on treeningurühm, mis kohtub igal tööpäeval ja väga soovitav on mitte ühtegi treeningut vahele jätta, sest ainult nii on tulemused garanteeritud,» räägib Ottas. «Koos tehakse väga intensiivseid treeninguharjutusi, mis tagavad rasvapõletuse ja väiksema kõhuümbermõõdu. Seda programmi on kindlasti kasulik teha rühmas, kuna siis on motivatsiooni rohkem ja üksteise toetus annab jõudu pidevalt treenida.»

Vahurulliga lihashooldus

Sparta spordiklubis on uue trennina kavas FoamRoller Stretching ehk lihashoolduse tund. See näeb välja nii, et spetsiaalse vahurulliga «käiakse üle» kõik suuremad lihasgrupid. Lihashooldusele-massaažile järgneb staatiline venitus samale lihasgrupile. Sparta spordiklubi Janika Koch-Mäe sõnul on selle tunni eesmärgiks lihaste ja kogu keha ainevahetuse parandamine, samuti lihaspingega kaasnevate vigastuste vältimine. Tund toimub rahuliku muusika saatel ja sobib nii tõsisemale sporditegijale kui ka harrastajale.

Kes tahab aga oma tantsuoskusi arendada, sellele soovitab Koch-Mäe Dancefunci nimelist tantsutrenni. «See on tantsutund, mille eesmärk on arendada meie kehatunnetust ruumis, tantsutehnilisi oskusi ja rütmitaju. Seetõttu sobib tund nii täiesti alustajale kui ka juba kogenud tantsuhaile,» räägib Koch-Mäe.

Tunni esimene kolmandik kulub erinevatele harjutustele, millega valmistatakse keha ette tantsuks – lülisambamobiilsus, puusade, põlvede, õlgade liikuvus, hingamine, tasakaal. Lisaks on soojenduses oluline tehniliste detailide õppimine mängulisuse kaudu – näiteks pöörded, mis tunduvad alguses sõna otseses mõttes peadpööritavad, saavad kava õppides aina kindlamaks ja kehasse omandatud. Edasi õpitakse muusika saatel kombinatsioone ja kokku tuleb sellest särav lõpukoreograafia. «Minu soovitus on see tund võtta endale kavasse isegi siis, kui esimene kord tundub raske. Ühte kava tehakse 2-3 kuud ja selle aja lõpuks saavad kõik tõeliseks tantsumeistriks,» lisab Koch-Mäe.

Scala Fitnessi spordiklubis saab harrastada uudset trenni nimega TRX Suspension Training®. Keerulise nimega treening on USA sõjaväest alguse saanud kogu keha treening, mida tehakse lakke riputatud rihmade abil ning harjutuste sooritamisel on raskuseks omaenese keharaskus. Nii saab teha enam kui 70 harjutust jõu, paindlikkuse, tasakaalu ja liikuvuse parandamiseks.

See treening võib olla peaaegu kõikide spordialade tugitreeninguks, samuti võivad seda harrastada inimesed, kel varem pole trennisaali asja olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles