Mida teha, kui mehel esineb erektsiooniprobleeme?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kujuta ette sellist olukorda: oled just käinud kuumal kohtingul. Sinu ja mehe vahel on terve õhtu jooksul olnud elektrit ja sa ei jõua oodata, millal te koos voodis olete. Lõpuks jõuate magamistuppa, kustutate tuled, heidate riided seljast ja... mehe peenis on täiesti pehme. Mida teha?

Esimene mõte sellises olukorras võib olla: mida mina valesti tegin? Pole tähtis, kas mees on sul uus partner või olete juba mõnda aega koos olnud, naised kipuvad süüdistama ennast, kui mehe peenis ei lähe kõvaks või kui mees kogeb liiga varajast ejakulatsiooni, kirjutab Yahoo! Shine.

Tõenäoliselt keeldub mees sulle ka selgitamast, milles võib probleem olla. Aga naised peaksid siinkohal tegelikult rahunema, sest kui mees üldse hakkaks selgitama, mis tema suguelundiga toimub, algaks selgitus sõnadega: asi pole sinus, asi on minus.

Kui mehel esineb erektsiooniprobleeme või ta pole suuteline peenist pikka aega jäigana hoidma, siis võib süüdlaseks olla alkohol või suitsetamine, samas võib põhjus peituda ka tema peas.

Uroloogiaprofessor Laurence Levine selgitas, et erektsiooniprobleeme esineb mingil määral kõigil meestel. «Mitmed asjad võivad takistada mehe erutumist, näiteks raske tööpäev või tülitsemine.» Ent asi võib olla ka selles, et mees on naisest väga sisse võetud. «Ärevus soorituse pärast on väga reaalne tujutapja. Tavaliselt kui mees erutub, vallandavad närvid kemikaale, mis avavad veresooned ja täidavad peenise verega. Aga ärevusttekitavas olukorras käsib aju veresooned sulgeda ja seetõttu on vereringe takistatud.»

Erektsiooniprobleemidest levinum mure on enneaegne seemnepurse, mida esineb umbes 30 protsendil meestest, hoolimata vanusest. Põhjused on aga sageli sarnased nagu erektsiooniprobleemide puhul. Mehed on tundlikumad kui oskame arvata ja natuke ärevust või erutust võib mehe rööpast välja lüüa.

Meeste puhul erineb ka see, mida keegi peab enneaegseks seemnepurskeks. Kui keskmisel mehel kulub seemnepurskeni 3-7 minutit, siis Levine'l on olnud patsiente, kes pole rahul sellega, et seemnepurse leiab aset 20 minuti möödudes. «Enneaegseks seemnepurskeks peame üldiselt seda, mis toimub siis, kui peenis on vagiinas vähem kui minuti olnud,» selgitas Levine.

Muidugi võib mõne mehe puhul enneaegne seemnepurse või erektsiooniprobleemid viidata mõnele tõsisemale asjale, millisel juhul tuleks abi otsida arstilt või seksuaalterapeudilt. Aga sageli pole asi üldse nii tõsine ning lahendusi saab leida ka kahekesi.

Esiteks ei tohiks kiiresti alla anda. Kui mehe peenis on jäigast olekust pehmeks muutunud, ei tähenda see veel, et mõnu peaks lõppema. Kui mees just tugevalt pidurit ei tõmba, haara ohjad enda kätte. Seksuaalterapeut Kimberly Sharky soovitab naasta selle tegevuse juurde, mis teile mõlemale kõige enam mõnu pakkus. «Enamikul hea tervisega meestest läheb peenis mõne aja möödudes uuesti jäigaks, seega teil on võimalik veel üksteisele naudingut pakkuda,» kinnitas Sharky.

Vahel võib aga juhtuda, et taoline olukord tekitab mehes paanikat ja ta sulgub täielikult endasse. «Mehed õpivad seksi kohta sageli pornofilmidest, kus näidatakse ideaalseid kehaosi tegemas ideaalseid tegusid. See on üks peamisi põhjuseid, miks on meestel raske leppida sellega, kui nad ise voodis 10-punkti sooritusi pole võimelised tegema,» selgitas Sharky.

Kui näed, et mees hakkab endast välja minema, siis sinu ülesandeks on olla rahustavaks hääleks. Ürita temaga sellest rääkida. Sharky rõhutas, et tähtis on väljendada uudishimu, mitte häbitunnet. «Ära alanda meest. Küsi temalt, miks see võis nii minna. Võib-olla pole ta valmis sellest rääkima, kui ta on alasti ja haavatav, seega võta see teema jutuks järgmisel korral, kui kohtute.»

Parim asi, mida naine teha saab, on olla tähelepanelik ja toetav. Kõige hullem asi on see, kui te seda probleemi väldite. «Oluline on juba alguses sellega tegeleda, et see ei muutuks teie vahekordades normaalseks asjaks,» soovitas Sharky. Kui probleem on juba olemas, siis võib teid iga kord vallata ootusärevus, et probleem kerkib päevakorda.

Levin nõustus. Ta lisas, et kasutab alati jalgpallureid näitena. «Kui jalgpallur läheb väljakule, siis tema ülesandeks on vastasmeeskonnale värav lüüa. Kui ta teab ette, et ta pole suuteline seda tegema, siis mõne aja möödudes ta enam ei tahagi jalgpalli mängida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles