Kas tülitsemist esineb paarisuhtes aja jooksul järjest vähem või rohkem?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Mõtle sellele, kui palju sina ja su partner tülitsete. Kas teie suhtes esineb vähe või palju konflikte? Või ei tülitse te üldse?

Ohio ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et see, kui palju te tülitsete hetkel, ei muutu aja jooksul. Teisisõnu: tulevikus tülitsete sama palju kui praegu, kirjutab GalTime.

See võib hea uudis olla 16 protsendile paaridest, kes endi sõnul tülitsevad harva. Ka need 60 protsendi paaride hulka kuuluvad inimesed, kes tülitsevad mõõdukalt, võivad rahul olla. Aga 22 protsenti paaridest sõnas, et nemad tülitsevad ja vaidlevad palju ning nende jaoks tundub tulevik tume.

Uuringu juht Claire Kamp Dush sõnas, et tülitsemine ei paista aja jooksul suurenevat või vähenevat. «Vaid need paarid, kes muidu palju tülitsesid, ütlesid, et uuringu viimastel aastatel tülitsesid nad veelgi rohkem kui varemalt. Muidu olid muutused minimaalsed,» selgitas Kamp Dush.

Uuringus osales peaaegu 1000 paari ajavahemikus 1980-2000. Paarid, kes tülitsesid omavahel vähe, ütlesid kõige tõenäolisemalt, et nemad võtavad otsuseid vastu koos partneriga. Kamp Dushi sõnul oli see huvitav avastus, sest võiks ju arvata, et koos otsuseid langetades saavad konfliktid hästi tekkida, aga tundub, et see pole nii.

«Tundub, et kui mõlemal partneril on otsuste langetamises sõnaõigus, siis ollakse oma suhtega rahulolevamad ning noritakse harvemini tüli,» ütles Kamp Dush.

Uuring tõestas ka seda, et vähem tülitsevad paarid usuvad abielu kestvusesse rohkem. «Inimesed, kes usuvad, et abielu on igavene, võivad tülitsedes kergemini alla anda, sest nad ei näe tülitsemisel mingit mõtet,» pakkus Kamp Dush.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles