Hoolimata ohtudest magab üha enam lapsi vanematega ühes voodis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimase 20 aasta jooksul on kahekordistunud nende vanemate arv, kes võtavad väikesed lapsed oma voodisse magama. See tekitab aga muret arstidele, sest väikelastega ühes voodis magades tuleks arvestada ka riskidega.

Riskide hulka kuuluvad näiteks juhuslik lämbumine, voodipesusse takerdumine ja imiku äkksurma sündroom, kirjutab healthland.time.com.

Kui 1993. aastal magas vanematega samas voodis 7 protsenti lastest, siis 2010. aastal tegi seda 14 protsenti lastest. Arstide sõnul näitab see, et vanemad pole tõsiselt võtnud ekspertide soovitusi igale lapsele oma magamisase muretseda.

Lapsele eraldi voodi muretsemine muudab lapse jaoks magamise turvalisemaks ja ühtlasi muutub laps sel viisil iseseisvamaks. Ameerika lastearstide akadeemia tuletab vanematele meelde ka seda, et kuigi imikud võivad tunduda abitud ning vanemad tahaks neid enda ligi hoida, peaks ka imikul olema oma magamisase. See võib asuda vanemate magamistoas, peaasi, et beebi ei magaks vanematega ühes voodis.

Ent leidub ka neid, kes väidavad vastupidist. Nimelt Seattle'is asuva meditsiinikeskuse arst dr Abraham Bergman on veendunud, et kui vanemad ja lapsed ühes voodis magavad, siis muutub nende omavaheline side tugevamaks. Ta lisas, et sel viisil on emadel lihtsam ka lastele rinda anda.

Bergmani sõnul ei ole kindlaid tõendeid selle kohta, et ühes voodis magamine suurendaks lämbumissurmade või imiku äkksurmade riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles