Moodne ja rahvuslik kama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Alustuseks tuleks mainida, et kamajahu pole sugugi vaid eestlastele ainuomane. Samalaadset kuivsegu tunnevad nii venelased (tolokno), soomlased (talkkuna) kui ka paljud teised slaavi ja ugrimugri rahvad. Sellegipoolest on see tore ja Eestile omane toit – eriti veel keedetud ja jahvatatud rukkist, odrast, nisust ning hernestest tehtud nn mulgi kama, mida tasub rohkem süüa ja mitmekülgsemalt tarvitada.


Mõnevõrra üllatuslikult on ehk just kama see, mis paljudele välismaalastele Eestis muljet avaldab. Olen oma ingliskeelse Nami-Nami toidublogi kaudu saanud palju kirju Eestit väisanud lugejatelt, kes nüüd kaugel Ameerikamaal või siis veidi lähemal


Euroopas kamajahu uuesti proovida sooviks. Samuti on kamajahu kohta infot otsinud vanemad väliseestlased, kes lapsepõlvest tuttavat maitset taga igatsevad.



Kui eestimaise lõõskava suvepäikese all maitseb kama kõige paremini hapupiima või keefiriga segatult, siis võõramaalastele olen pakkunud seda veidi rahvusvahelisemalt vastuvõetavamas vormis.



Oma seitsme Šotimaa-aasta jooksul ja paljude rahvusvaheliste kokanduslike kokkusaamiste puhul olen serveerinud vahukoore ja tükeldatud maasikatega segatud kama, kamapallikestega tehtud nn kass Arturi kooki ning mascarpone toorjuustuga veeretatud kamapallikesi. Viimase retsepti tahangi täna teiega jagada.



Retsept on imelihtne, aga väga maitsev. Soovitan kindlasti proovida ja pakkuda nii kohalikele kui ka välismaistele sõpradele!


Kamapallid kreemja mascarponega



•    250 g kodumaist mascarpone toorjuustu


•    2 sl suhkrut


•    2 sl seemneteta rosinaid või kuivatatud jõhvikaid


•    2 sl hakitud sarapuupähkleid


•    3 sl (kuhjaga) kamajahu


•    1 sl Vana Tallinna (koore)likööri


Sega ained puulusika abil ühtlaseks massiks. Pane segu veidiks külmkappi tahenema. Vormi lusika abil ühesuurused väikesed pallid ning veereta neid kamajahus. Soovi korral tõsta saadud kamapallid paberist kompvekivormidesse. Hoia serveerimiseni jahedas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles