Saladuslik viies maitse trügib supipotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitseb nagu umami?
Maitseb nagu umami? Foto: Reporters/SCANPIX

Kui tavaliselt oskab inimene eristada nelja põhimaitset: magusat, haput, mõru ja soolast, siis vähesed teavad, et eksisteerib ka salapärane viies maitse.


Nüüd on see kõikide kokkade unistuste maitseaine ka laiemalt kättesaadav. See on tuubis, seda saab osta Inglismaa toidupoodidest ning see kannab nime umami.

Imetabase umami avastas üks jaapani teadlane rohkem kui sada aastat tagasi ning siiani on see maitseaine olnud kättesaadav vaid tippkokkadele, vahendab Aftonbladet.

Nüüd on ka kõigil kodukokkadel võimalik imelist ainet proovida, sest see peaks saabuma müügile mitmetesse Suurbritannia toidukauplustesse. Maitseainetuubi peale on kirjutatud «Taste no 5» ning selle alla umami.

Umamit on kirjeldatud kui maitset, mida paljud on tundnud, kuid sõnadesse panna ei oska.

Toiduspetsialist Laura Santtini kirjeldas seda väljaandele Daily Mail kui maitset, mis lisab sügavust kõikidele teistele maitsetele.

Teadlased jõudsid umami jälile siis, kui avastati, et keelel olevad retseptorid suudavad eristada proteiini. Seejärel jõuti juba järelduseni, et uus maitse meenutab kõige rohkem kuivanud adrut.

Seda maitset esineb muuhulgas ka Parmesani juustus ning väidetavalt andvat just umami lihale «lihase» maitse.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles