Trenn võib südamele olla sama kasulik kui retseptiravimid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenni peab tegema.
Trenni peab tegema. Foto: Panther Media / Scanpix

UK ja USA ülikoolide teadlaste uuringus leiti, et trenni tegemine võib veresoonkonna haigusi põdevate inimeste südame tervisele sama hästi mõjuda kui arsti kirjutatud retseptiravim.

Harvardi ja Stanfordi ülikoolide ning Londoni Majanduskooli koostöös läbiviidud teadustöös vaadeldi ligi 340 000 patsienti, keda oli kasutatud sadades uuringutes, et hinnata, kui suur toime on surma ennetamisel ravimitel ja treeningul, kirjutab BBC.

Teadusajakirjas British Medical Journal (BMJ) avaldatud analüüsi tulemused näitasid, et nii mõnelegi retseptiravimile pakkus füüsiline aktiivsus tõsist konkurentsi ja oli väga hea ajuinfarkti ennetav medikament.

Teadlaste sõnul näitab uuring, et retseptiravimitele tuleks juurde kirjutada ka treeningkava või harjutused.Eksperdid rõhutasid, et patsiendid ei peaks mitte ravimeid trenni vastu välja vahetama, vaid pigem neid üheskoos kasutama, et tervist parandada.

Tänapäeval teeb maailmas liiga väike osa täiskasvanutest piisavalt trenni. Vaid kolmandik inimesi Suurbritannias teevad soovituslikud 2,5 tundi või rohkem intensiivset treeningut iga nädal. Samas tõusevad ka retseptiravimite hinnad. 2010. aastal väljastati igale inimesele UKs keskmiselt 17,7 retsepti. 2000. aastal oli sama näitaja 11,2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles