Üha rohkem lapsevanemaid jagab voodit imikuga

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imik.
Imik. Foto: Panther Media/Scanpix

20 aastaga on kahekordistunud nende lapsevanemate hulk, kes eelistavad jagada imikuga voodit. Osa uuringuid on väitnud, et vastsündinuga voodi jagamine suurendab imiku hällisurma ehk äkksurma sündroomi riski, kuid kindlad tõendid puuduvad.

Ajakirjas JAMA Pediatrics avaldatud uurimusest selgub ka, et inimesed on teadlikumad ohtudest, mis kaasnevad imikuga voodi jagamisega, kirjutab CNN. Sellest hoolimata on palju lapsevanemaid, kes imikuid oma voodisse võtavad. USA terviseinstituut analüüsis 20 000 lapsevanema harjumusi.

Kui 1993. aastal jagas vanemaga voodit 7 protsenti imikutest, siis 2010. aastaks oli see protsent 14. Samas kinnitasid teadlased, et kui pediaater soovitas lapsevanemal panna imik oma enda hälli , siis vanemad võtsid soovitust ka kuulda.

Doktor Abraham Bergman nentis, et lapsega voodi jagamine võib sidet vanema ja imiku vahel tugevamaks teha ning muuta rinnaga toitvate emade elu lihtsamaks. Samas kinnitavad mõned uuringud, et see suurendab ka imiku äkksurma sündroomi riski. Bergmani kinnitusel puuduvad aga kindlad tõendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles