Sõltlastele narkosurma vältimiseks jagatav ravim lapsi ei ohusta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi ekspert Aljona Kurbatova näitab karpi naloksoonisüstlaga, mida antakse sõltlastele kaaslase elu päästmiseks üledoosi korral.
Tervise Arengu Instituudi ekspert Aljona Kurbatova näitab karpi naloksoonisüstlaga, mida antakse sõltlastele kaaslase elu päästmiseks üledoosi korral. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kui laps peaks kogemata leidma Eestis narkomaanidele jagatav ravim naloksooni, siis ei kujuta see terviseekspertide kinnitusel tema tervisele ohtu.

Šotimaal on võetud riiklikult sihiks, et naloksoon oleks olemas vähemalt 40 protsendil narkomaanidest. Eesti on tänavu valmis välja jagama 500 süstlatäit naloksooni, mis seni kuulus kiirabi varustusse.

 Kas ühe ravimi nii laialdane levik võiks ohustada näiteks lapsi, kes selle kogemata leiavad? «Naloksoon on vähem ohtlik kui aspiriin või paratsetamool,» rõhutas Eesti naloksooni programmi nõustav Stephen Malloy, kes on Šotimaa riikliku naloksooniprogrammi algataja.

 Tema kinnitusel on ka väga vähe tõenäoline, et sõltlasele antud naloksoonikarbi leidnud laps suudab selle avada, panna nõela süstla otsa ja end sellega süstida. «Isegi kui seda teha või see kogemata alla neelata, siis ei juhtu mitte midagi, sest naloksoon mõjub ainult opiaatide vastu,» toonitas ta. Kui inimese organismis need puuduvad, siis ei tunne ta midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles