Armastus aitab tõsiste haigustega võidelda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on uuringutega kindlaks teinud, et suhtes olevad vähihaiged elavad kauem kui vallalised, kel on diagnoositud vähktõbi.

Dana Ferberi vähiinstituudis läbi viidud uuringus analüüsiti enam kui 750 000 vähihaige andmeid, kirjutab Genius Beauty.

Retrospektiivne uuring viidi läbi inimeste seas, kel diagnoositi vähk ajavahemikus 2004-2008 ning keskenduti kõige enam levinud vähkkasvaja tüüpidele.

Teadlased vaatlesid lisaks haigete meditsiinilistele näitajatele ka nende sotsiaalset ja kultuurilist tausta ning jõuti kahele olulisele järeldusele.

Esiteks, abielus vähihaiged kogesid 17 protsenti väiksema tõenäosusega metastaatilisi haigusi võrreldes lesestunud, lahutatud või vallaliste haigetega. Suhtes mitteolevate haigete puhul oli ravi 53 protsenti vähem edukas, sest üksikud inimesed jäid abi otsimisega sageli hiljaks või ei kuulanud arstide nõuandeid, mille tulemusel esines ka rohkem surmasid kui suhtes olevate haigete seas.

Teiseks, patsiendid, kes põdesid eesnäärme-, söögitoru-, soolestiku-, aju- või kaelavähki, taastusid haigusest tõenäolisemalt, kui nad elasid koos abikaasaga.

Teadlaste sõnul ilmutasid suhtes olevad patsiendid rohkem märke, et nad soovivad elada. Tavaliselt jälgivad vähihaigete partnerid haiguslugu ja arstide ettekirjutusi väga hoolikalt ning pakuvad haigele hoolt ja armastust.

USA teadlaste kinnitusel aitab partneri armastus paremini taastuda ning vähendavad suremust ka kõige raskemate vähktõve vormide puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles