Miks on jalgrattaga sõitmine lapsele kasulik?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jalgrattasõit on kõrgem motoorne oskus, mis koosneb mitmest väiksemast osast. Jalgrattasõidul läheb vaja head tasakaaluoskust, silm-jalg ja silm-käsi koordinatsiooni ning parema ja vasaku kehapoole koostööd. Nende oskuste korduval harjutamisel areneb välja n-ö jalgrattasõidu programm, mis talletatakse ajus ja kasutatakse vastavalt vajadusele. Jalgrattasõit on oskus, mida inimene kunagi ära ei unusta, kui ta on selle selgeks õppinud.

Jalgrattasõit on hea füüsiline treening, mida saad teha vabas õhus. Tasakaalu hoidmiseks peab töötama terve keha. Jalgrattaga sõitmine aitab tugevdada kehatüve- ning jalalihaseid, koormamata sealjuures liigeseid. See on hea sinu ja sinu lapse südame- ja veresoonkonnale. Mõnus aktiivne tegevus, mis mõjub hästi nii kehale kui ka meelele, kirjutab activebaby.ee.

Millal ja kuidas tutvustada lapsele jalgrattasõitu?

Jalgrattaga sõitmist võib lapsele hakata õpetama juba teisest eluaastast. Teisel eluaastal täiustuvad lapse üldmotoorsed oskused ja ta hakkab neid omavahel kombineerima selleks, et saada hakkama keeruliste motoorsete ülesannetega. Läbi korduva proovimise, katse-eksitus meetodi ning üldmotoorsete oskuste täiustumise on laps lõpuks võimeline jalgrattaga sõitma nii, et ta ei pea sellele tegevusele mõtlema.

Üleminek kolmerattaliselt kaherattalisele võib olla keeruline. Sa saad muuta lapse jaoks ülemineku kergemaks sellega, kui tõstad abirattad maast veidikene ülespoole. Siis saab laps õppida tasakaalu säilitamist kaherattalisel nii, et ta kohe ümber ei kukuks. Veel parem on aga see, kui jagad sõiduoskuse omandamise osadeks. Jalgrattasõit koosneb pedaalidel väntamisest, tasakaalu hoidmisest ja ratta juhtimisest. Tasakaalu hoidmise ja jalgratta juhtimise saab laps selgeks pedaalideta jalgratta peal. Tal on lihtsam väntama õppida, kui tasakaalu hoidmise oskus on juba saavutatud. Pedaalideta jalgrattal on lapsel lõbus harjutada ja seetõttu omandab ta sõiduoskuse kiiremini. Pedaalide väntamise saab väikse vaevaga selgeks jalgrattaga, mida saab lapsevanem juhtida.

PS! Ära unusta kasutamast turvavarustust ja kiivrit! Tea, et sina oled lapsele eeskujuks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles