Meeporgandid sidruni ja tüümianiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeporgandid sidruni ja tüümianiga
Meeporgandid sidruni ja tüümianiga Foto: Mari-Liis Ilover

Mari-Liis Ilover toidublogist «Siit nurgast ja sealt nurgast» pakub kampaania «Sööme ära» raames välja põneva retsepti porganditest, mis peaks ka pirtsakamatele sööjatele rõõmu tegema.

Meeporgandid sidruni ja tüümianiga mõjub kui teraapia kõigile, kel on lasteaias või mõnes muus kohas maitsetutest lödiks keedetud porganditest saadud trauma, millest välja kujunenud raskekujuline porgandipõlgurlus. Krõmpsud porgandid magusa mee, särtsaka sidruni ja maitset täis tüümianiga teevad selliste õnnetutega imet! Ja need, kellel porgandite vastu niigi midagi pole, teeb see toit lihtsalt rõõmsaks.

Vaja läheb

    500 g porgandeid

    1 küüslauguküüs

    2 sl oliiviõli

    1 sl võid

    2 dl vett

    2+2 sl vedelat mett

    poole sidruni mahl ja riivitud koor

    4 tüümianioksakest

    meresoola+meresoolahelbeid

Valmistamine

Puhasta ja tükelda porgandid. Küüslauguküüs viiluta võimalikult õhukeselt.

Kuumuta pannil oliiviõli ja või. Vala porganditükid ja küüslauk pannile ja prae aeg-ajalt segades umbes 7 minutit, kuni juurviljad hakkavad kuldset värvi saama.

Vala pannile vesi. Lisa mesi, sidrunimahl (koor läheb lõpus) ja tüümian. Maitsesta soolaga. Hauta porgandeid kaane all vaikselt seni, kuni nad on krõmpsküpsed. Aega kulub selleks olenevalt porganditest ja tükkide suurusest 5-7 minutit.

Nüüd võta kaas pannilt ja lase vulinal keema. Keeda seni, kuni peaaegu kogu vedelik on aurustunud. Põhja peale võiks veidi, aga tõesti väga vähe, 1-1,5 supilusikatäit kastmeks jääda.

Lisa lõpuks porganditele veel 2 supilusikatäis mett ja riivitud sidrunikoor. Sega kuumal pannil läbi, nii et kõik porgandid oleksid justkui glasuuritud. Kui kasutasid terveid tüümianivarsi, eemalda need enne söömist.
Serveerimisel raputa igale taldrikutäiele veel veidi meresoolahelbeid. See toit on nii hea ja maitseid täis, et sobib suurepäraselt omaette söögikorraks.

Porgandid sobivad eraldi toiduks või lisandiks mõnele mahedamaitselisele lihale, näiteks kana- või seafilee kõrvale. Ka neid kahte viimast on võimalik väga maitsvateks tuunida, muide. Aga sellest mõni teine kord. Elagu kõigi maade porgandisõbrad!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles