25 asja, mida 25. eluaastaks peaks teadma

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

25. sünnipäev on omamoodi elu verstapost, mil paljud vaatavad tagasi senisele elule ja panevad täpsemalt paika, mida nad oma tulevaselt elult ootavad.

Selleks, et sul oleks oma elu mugavam analüüsida, tasub lugeda, milliseid tähelepanekuid on teised silmas pidanud, kirjutab Huff Post.

  1. Selleks, et head tööd leida, peab hoidma häid suhteid. Tööalased suhted kuluvad marjaks ära, sestap tasub juba varakult leida erialases valdkonnas palju uusi tutvusi. Praktika juhendajad, karjäärinõustajad, lektorid ja teised asjatundjad võivad sinu eest hästi kosta, kui hakkad tööd otsima.
  2. Ära karda tööotsinguid. Kahtlemata võid tööd otsides korduvalt põruda, kuid sellegipoolest ei tasu seda peljata. Õige töö leidmine võib võtta parasjagu aega.
  3. Tegele alati ka millegi muuga. Isegi kui sul on hea töö olemas, tasub arvestada sellega, et ühel päeval võidakse sind koondada või lahti lasta. Siis on hea, kui sul on olemas ka mingi tagavaravariant, mille abil ei peagi saama ehk arveid maksta, kuid mis annab sulle väärtuslikke kogemusi.
  4. Muutusteks peab midagi ette võtma. Kui sa ei ole õnnelik, siis tasub oma elu ümber hinnata. Isegi kui su elu on mugav, siis ei pea sa sellega leppima, kui see sind ei rahulda.
  5. Investeeri «täiskasvanute» riietesse. Seniajani oled tõenäoliselt saanud hakkama mugavate tudengile sobivate riietega. Mida enam karjääriredelil tõused, seda enam tõusevad nõudmised ka rõivastele.
  6. Õpi rahaga ringi käima. Oleks hea, kui suudaksid vähemalt oma kuueelarvel silma peal hoida.
  7. Ära põleta sildu. Sa ei või kunagi teada, millal sa selle vastiku endise ülemusega taas ühte kollektiivi satud. Hoia oma keel hammaste taga ja ära riku väärtuslikke töösuhteid. Nagu öeldud, neid tasub hoida.
  8. Sõprussuhted ei põhine vaid ühistel kogemustel. Suure tõenäosusega pole sul 25-aastaselt enam palju ühist nende sõpradega, kellega olid sõber keskkoolis. Ja sellest polegi midagi halba.
  9. Sõprus nõuab pingutust. Kui tahad, et sul oleks sõpru, pead ka ise neile tähelepanu pöörama ja olema vastutulelik. Kui sa seda ei tee, kaotab teinegi peagi huvi. Sama kehtib ka vastupidiselt – kui sõber ei vasta sinu sõnumitele ja kõnedele, on aeg tast loobuda.
  10. Ära sõltu liialt teiste arvamusest. Ära lase oma sõpradel dikteerida, kuidas sa oma elu elama peaksid. Hoia enda juures positiivseid mõjutajaid, mitte neid, kes panevad sind pidevalt endas kahtlema.
  11. Ka kodus on hea olla. Suhtlemine on väga tore, aga mõnikord on mõistlik lihtsalt üksi olla.
  12. Sa saad valida oma sõpru, aga sa ei saa valida oma peret. Kõik, kes väidavad, et nende pere on täiuslik, on suured valevorstid. Sa ei pea tundma süümepiinu, kui eemaldud nendest, kes sulle ainult haiget teevad.
  13.  Hinda aega, mida saad veeta koos vanemate ja vanavanematega. Las nad räägivad oma noorusaegadest. Nad ei ole igavesti sinu kõrval.
  14. Vanemad ei anna alati head nõu. Hoolimata sellest, et sa austad oma vanemaid ja nende arvamust, hakkad mõistma, et nad ei pruugi alati kõike teada ja sulle kõige paremat nõu anda. Maailm oli nende nooruses hoopis teistsugune.
  15. Su otsused ei meeldi kõigile. Võib isegi juhtuda, et pead tegema midagi sellist, mis maksab sulle sõpruse hea inimesega. Need, kes sinust tõeliselt hoolivad, jäävad ikka sinu kõrvale. Isegi siis, kui käitud väga rumalasti.
  16. Eelmainitut arvestades – ära langeta suuri otsuseid kergekäeliselt. Sa pole alati ainus, keda need otsused mõjutada võivad.
  17. Üksi reisimine on hirmutav, aga see on eneseotsingute puhul väga väärtuslik õppetund.
  18. Kodust kaugel elamine on raske, ent teeb iseseisvaks. Hakkad paremini mõistma, kui iseenesestmõistetavalt võtsid neid, kes sind aitasid.
  19. Säästa raha. Isegi kui su palk on väga väike, tasub iga kuu pisku kõrvale panna. See kulub raskematel aegadel marjaks ära.
  20. Ära loobu loomingust. Enamikul meist pole nii palju õnne, et tegeleda raha teenimise nimel oma suurimate kirgedega. See aga ei tähenda, et peaksid täielikult loobuma sellest, mida sa kogu hingest naudid.
  21. Hoia väärtuslikust infot tagavarakoopiaid. See on lihtne praktiline nõuanne, mida tasub järgida, et sa ei kaotaks õnnetuse tagajärjel kalleid pilte ja olulist tööinfot.
  22. Armastus teeb pimedaks ja rumalaks. Õpi oma vigadest ja mine edasi.
  23. Suhete puhul on ausus väga oluline. Ütle välja, mida mõtled – su partner ei ole mõtetelugeja. Kui ta ei tahagi sinu soovidega arvestada, siis pole ta ehk sulle õige kaaslane.
  24. Ära aja end teiste arvamuse pärast hulluks. Suure tõenäosusega neid ei huvitagi. Pole mingit mõtet end pidevalt teistega võrrelda.
  25. Kõige tähtsam on see, et sa ei pea veel selles vanuses täpselt teadma, kuidas su elu kujuneb. Nooremana võis tunduda, et 25 on vanus, mil tehakse asjalikku tööd, on omandatud hea haridus ja ehk on ka pere juba olemas. Tegelikult ei pruugi su elu üldse nii minna nagu lapsepõlves eeldasid.

Hea lugeja, mida oskad omalt poolt nimekirja lisada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles