Lugeja küsib: kuidas lahutada abielu, kui üks elab Soomes ja teine Eestis?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Olen elanud abikaasast 7 aastat lahus, mina  Soomes, tema Eestis. Nüüd tahaksin lahutust. Millest ma peaksin alustama ja mismoodi näeb lahutuskäik välja? Kas mina saan üksi Soomes lahutuse sisse anda, ilma et teine pool kohal oleks? Nimelt ta on liikumispuudega ja ta ei oleks võimeline üldse kuskile kohale ilmuma. Millised dokumendid peavad minul olema? Kas abielutunnistus on vajalik? Mul on abielutunnistus on kadunud). Mida peab tegema see pool, kes elab Eestis, kas tema peab ka kuskile kohale minema? Lahutus oleks mõlemapoolne otsus,» uurib lugeja.

 

«Teiseks sooviksin teada, kuidas tuleb toimida, kui meil on ühine vara - korter. Korter on tagatiseks teise korteri pangalaenule. Teine pool elab hetkel selles korteris. Mina sooviksin oma osa lastele jätta. Kui teine pool soovib sama, kas piisab omavahelisest kokkuleppest või tuleb see kuskil kinnitada või kuidas sellisel juhul asju ajada?» küsib ta.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Kohtumenetlus abielu lahutamiseks on võimalik algatada nii abikaasa elukoha järgi Eestis kui ka Teie elukoha järgi Soomes (eeldusel, et Soomes on Teie alaline elukoht). Selleks peate esitama kohtule hagiavalduse, millele on kindlasti lisatud abielutunnistus. Kohtumenetluse algatamisest Te abikaasat teavitama ei pea, samuti ei ole hagi sisseandmisel vajalik tema kohalolek.

Reeglina peaksid kohtuistungil kohal viibima mõlemad abikaasad, kuid Eestis on võimalik erandlikult abielu lahutada ka siis, kui üks pool istungilt puudub. Soome seadusandlusega ma kahjuks kursis ei ole, seega ei oska ma öelda, kas Soomes on samamoodi.

Korteri kui ühisvara jagamiseks tuleb pöörduda notari poole ja sõlmida vastavalt kokkuleppele ühisvara jagamise leping. Kui ühisvara jagamise osas kokkulepet saavutada ei õnnestu, tuleks ühisvara jagamise nõudega pöörduda kohtu poole.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles