Lugeja küsib: mida teha, kui laps istub potil, aga ei tee sinna midagi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu laps on 2-aastane. Ta käib küll poti peal istumas ja talle meeldib seal olla, aga ei tee sinna midagi - piss ja kaka tulevad ikka mähkmesse või püksi. Miks see nii on ja mida teha?» tahab ema teada.

Vastab Emmede Klubi ekspert Sandra Lase

Laps teeb nii, sest ta on sünnist saati harjunud häda mähkmesse tegema. On tähtis talle uut olukorda tutvustada.

Tal võiks lasta kodus ilma mähkmeta olla (palja pepuga või pükstega), et ta näeks ka ise, mis tema kehaga toimub. Talle on ka tähtis näha, kuidas ülejäänud pere tegutseb. Teised käivad potil? Kui ta järgneb täiskasvanule vetsu, on see väga hea!

Kommenteeri kõike, mida sa vetsus teed. Seisa poti kõrvale ja paku ka talle võimalust sinna istuda.

Kui laps ei taha potil istuda, jäta see idee mõneks nädalaks kõrvale ja proovige seejärel uuesti. Lapsele on vanema toetus tähtis. Kui kodus on ka suuremaid lapsi, on ka nende toetus nooremale väga tähtis. 

Lapsel võiks lasta pükse ise üles-alla tõsta. 

Kõige alguses võiks lasta lapsel umbes tunnikese päevas mähkmeteta ja palja pepuga olla. Aja jooksul võiks seda aega muudkui pikendada. Lisaks võiks pott olla alati käeulatuses.

Edu potitreeningul!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles