Koolitus aitab paaridel suhet hoida ja parandada

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarisuhtekoolitajad Karmen Maikalu ja Andres Sild PREPi programmi järgi paaridele tarkust jagamas.
Paarisuhtekoolitajad Karmen Maikalu ja Andres Sild PREPi programmi järgi paaridele tarkust jagamas. Foto: arhiiv

«Jah, ma mõtlesin küll selle peale, et äkki nõustamine ükskõik millisel viisil teeks imet ja võiks aidata. Kui ma ikka väga oleks tahtnud, siis oleks mehe nõusse saanud, aga tema sellistesse asjadesse väga ei uskunud. Teisalt jäi see aja ja raha taha, sest tol hetkel poleks see majanduslikult võimalik olnud. Samas mõtlesin, et kui kaks inimest pole päriselt kokku mõeldud, siis ei aita lahkumineku vastu kogu maailma nõustamised või teraapiad. Olen nüüd erinevate suhtlemisteooriatega tutvunud omal käel raamatuid lugedes ja nõnda ennast harinud,» rääkis kahe aasta eest oma laste isast lahku läinud ja nüüd uues õnnelikus suhtes olev Pille-Riin.

«Meil oli see korra jutuks küll, ju me siis ei uskunud, et midagi päästa õnnestub, aga võib-olla ei tahtnudki enam,» lisas oma hiljutise kogemuse Laura. «Püüdsin oma mehega rääkida, aga ta polnud valmis tööd tegema suhte kallal. Mina usun, et koolitusest võib olla abi küll, aga mõlemad peavad tahtma koos jätkata. Minu mees võttis lihtsalt ühel päeval jalad selga ja läks teise juurde. Usun, et kui kummalgi pole teist, aga mõlemad tunnevad, et suhe on jahtunud või probleemne, siis võib kõrvalpilgust, õigetest küsimustest ja suunamistest abi olla küll,» nentis Maarja-Liis, kes ise on mitme terapeudi juures käinud ja oma muredele mujaltki abi otsinud.

Paarisuhte Rahulolu Edendamise Programmi (PREP) koolituse koos kaasaga läbinud Kaarel hindas koolituse väga kasulikuks: «Mitte ainult koolituse programmiliselt poolelt ei saanud me uusi teadmisi, vaid ka teineteise mõttemaailmast ning soovidest. Meenub üks konkreetne seik, mis mulle hinge läks. Lahendasime naisega koolitusel koos üht ülesannet ning selgus, et mu naine oli väga rõõmus ja õnnelik ühe minu hiljutise tegevuse üle, mida ma pere heaks tegin. Mina omakorda tundsin ennast tol hetkel, kui ma seda tegin, väga üksikuna, sest arvasin, et teistele see korda ei lähe. Tuli välja, et me mõlemad hindasime seda, aga see jäi kuidagi tunnustuseta. Koolitusel tuli see juhtumisi välja ning tekitas ülimalt hea tunde.»

Alguses oli Kaarel enda sõnul koolituse suhtes skeptiline, sest programm on saanud alguse Ameerikast. Aga nüüd kujutab ta aeg-ajalt ette sõpru või elukaaslase vanemaid ­PREPi koolitusel. «Vahel mõtlen, et näe, sellele sobiks see peatükk ning neile teine. Mõnel üksikul juhul on kahju, et suhted on juba nii hullus olukorras, kus koolitusest enam abi ei ole, vaid minna tuleks teraapiasse.»

Paarisuhtekoolituse kahepäevase programmi läbinud Ester ja Priit tõdesid, et on oma 20 kooseluaasta jooksul suhete valdkonnas päris õigetel radadel liikunud. Ei ole küll asjadele teaduslikult ja psühholoogiliselt lähenenud, vaid talupojatarkusega ja mõnikord pöördunud ka alternatiivsete hingeabistajate poole.

Seetõttu ei tulnud neil koolitusel midagi eriti üllatavat ette. «Pigem aitas see meil meelde tuletada, et vahel on vaja teineteise jaoks muude tegemiste kõrvalt aega leida ja mitte unustada, et isegi pärast pikaaegset kooselu ei ole teine su kõrval mõtetelugeja. Hea paarisuhe on tõepoolest õnnistus ja koolitus aitas kindlasti leida mingeid nippe, kuidas head veel paremaks teha. Kui suhtes juba suured ja kurjad probleemid ilmnevad, siis tõenäoliselt on vaja teraapiat ja koolitusest jääb väheks.» Paar lisas, et kui koolitusprogrammis miski häiris, siis see, et kohati kippus see liiga ameerikalikuks – videonäited ja pidev rõhutamine, kuidas PREP mingit asja või nähtust tõlgendab. «Programm on sisse ostetud ja mõned detailid kohustuslikud, aga oleks eelistanud vähemalt videonäidete puhul eestikeelseid variante.»

Millal siis on paaril õige aeg koolitusele minna? Vastab PREPi koolitaja, psühhiaater ja psühhoterapeut Andres Sild: «Meie koolitus on mõeldud kõikidele paaridele, ka nendele, kellel paarisuhtes kõik korras. See on koolitus, mitte teraapia. Selline koolitus rikastab paarisuhet, näitab suhte uusi võimalusi, avardab ja arendab seda, annab praktilisi suhtlemisoskusi. Seega aitab see nii hästi toimivaid paare kui ka paare, kel on tekkinud probleemid.»

Suhet tasub õppida hoidma

Teine paarisuhtekoolitaja, psühholoog ja perenõustaja Karmen Maikalu selgitas, et PREPi programm sai alguse 30 aastat tagasi USAst Denveri ülikooli pereuuringute keskusest. «Me ei saa Ameerika varianti üksüheselt üle võtta. Nagu igas riigis, tuleb see Eestis kohandada siinsetele oludele. Välja õpetati 25 koolitajat, kes aitasid materjali kohandada ja tegid praktikagruppe, kus üle Eesti osales ligi 300 inimest.» Ta lisas, et koolituse on läbinud mitu paari, kes enne seda olid juba lahku kolinud, aga pärast koolitust kolisid kokku tagasi.

«Kui mõtleme sellele, et rohkem kui pooled paarisuhetest lõpevad lahkuminekuga ning kokkujäänutest suur osa on oma suhtega rahulolematu, siis võiksid mõned elementaarsed tõed paarisuhte arengust ja hoidmisest olla igaühel. Meie koolitus ei ole seega ainult abi otsimiseks juhul, kui paarisuhe hakkab kehvaks minema, vaid sobib ennetava käiguna, selleks et suhe püsiks tugevana ja rahuldust pakkuvana kõikidele osalistele. On riike, kus kõik paarid, kellel sünnib esimene laps, saavad käia riigi rahastatud koolitusel, et nende suhe püsiks ja laps kasvaks terves ja õnnelikus keskkonnas.»

Pere- ja paarinõustaja Kaia Kapsta sõnul töötati PREP algul välja kooselu ebaõnnestumise ärahoidmiseks, kuid see sobib hästi ka pöörde toomiseks suhtes, mis juba on kuluma hakanud. See sobib nii neile, kes soovivad panustada sellesse, et suhe püsiks tugevana, kui ka neile, kes on hädas probleemidega ja sooviksid kooselu parandada.

Denveri ülikool on välja töötanud mitu PREPi põhi­strateegiale toetuvat programmi. Näiteks on eraldi programm üksikutele, kes alles soovivad oma suhteid ehitama hakata või on eelmises suhtes väga haiget saanud ning tahaksid sel korral midagi paremini teha, samuti vägivaldses paarisuhtes olevatele inimestele. On olemas spetsiaalne programm militaarperedele ja peredele, kus kaasad elavad ühe poole töö tõttu aeg-ajalt ajutiselt eraldi. Viimati nimetatud programm sobib Kapsta sõnul suurepäraselt meie Eesti Kalevipoegade peredele.

Sihtasutusel Väärtustades Elu on õigus kõiki neid erinevatele sihtrühmadele suunatud programme Eestis levitada ja seda ka jõudumööda tehakse. Seni on PREPi baasprogrammi läbinud umbes 1200 inimest ning see arv jaotub enam-vähem võrdselt mõlema soo vahel, sest seda saab läbida ainult koos kaasaga.

Oluline jääb paari teada

Programm on üles ehitatud turvaliselt. Paljud koolitusele tulnud on meeldivalt üllatunud ja tunnevad kergendust, kui näevad, et kogu grupi ees ei peagi oma isiklikke asju käsitlema hakkama. Mida paar peab õigeks omavahel arutada, jääbki nende kahe inimese vahele.

Koolitusgruppides on seni osalenud inimesi vanuses 16–70. PREPi programmide areng on alguse saanud riiklikest tellimustest ning mitmel maal levibki see riiklikult prioriteetse meetmena rahvastiku- ja sotsiaalpoliitikas. Seni on Eestis korraldatud PREPi paarisuhtekoolitusi mitmesugustele sihtrühmadele mitme fondi toetusel. Euroopa Sotsiaalfondi toel on aidatud kodul saada paremaks ja tugevamaks tagalaks tööturul raskustesse sattunud inimestele ning haavatavale sihtrühmale, nagu paljulapselised pered maapiirkondades. Koostööd tehakse kohalike omavalitsustega Eesti-Šveitsi koostööprogrammi KÜSK toetusel. Fondide toel ei pea inimesed tavaliselt ise kogu koolituse maksumust tasuma.

Seni on grupid olnud avatud peamiselt paarisuhtes olevatele inimestele ning nad on olnud sinna oodatud just kahekesi. Aga Eestimaal on suur vajadus samasuguste koolituste järele ka üksinda last kasvatavatel vanematel ning nende gruppide avamine on plaanis.

PREPi põhieeldus on, et kõik inimesed soovivad olla õnnelikus, terves ja püsivas suhtes ning selline soov avaldub kõige sagedamini eduka abielu poole püüdlemises. Püüd elukestva armastuse järele olevat loomulik ja universaalne, kuid see ei eelda, et osaleja oleks hetkel suhtes või et praegune suhe oleks tervislik või selline, mida nad sooviksid tulevikus jätkata ning mis võiks viia abiellumiseni.

PREPi koolitusel õpetatakse Andres Silla sõnul praktilist suhtlemisoskust ja probleemilahendust, mida saab kasutada ka muudes suhteolukordades. Lisaks on teoreetiline pool, mis käsitleb suhte alustalasid, turvalisust, inimeste erinevusi ja koostööd, armastuse ja pühendumise sisu ja palju muud. Teemasid käsitledes saab paar omavahel piisavalt arutada, koolitajad on sealjuures ka juhendajad suhtlemisoskuse treenimisel.

Karmen Maikalu praktika nii perenõustajana kui ka paarisuhtekoolitajana näitab, et kõige enam tunnevad inimesed puudust emotsionaalsest lähedusest teineteise vahel. Kunagi on see ehk olnud, ent ajapikku argiaskelduste käigus kaduma läinud ja tihti elatakse koos, ent emotsionaalselt eraldi.

«Mõned võtavad seda kui paratamatust ja elavadki rutiinset argielu, kus puudub tõeline kohtumine teise inimesega, mõned aga lähevad lahku uue läheduse otsingule. Koolitus annab lootust ja abi selle koha pealt, kuidas uuesti lähedus oma pikaaegse partneriga üles leida, kuidas leida üles säde, mis neid kunagi kokku viis. Iga suhe vajab oma arengus tarkust, kuidas hoida vastastikust dialoogi elavana, kuidas luua ja väärtustada hetki, mis kuuluvad kahele inimesele, kuidas olla ise väärtuslik oma kaaslasele ja lastele ning aktsepteerida oma lähedasi tingimusteta. See kõik ei ole lihtne, ent on ometi saavutatav. Ja tulemus on vaeva väärt.»

Inimesed arvavad, et arusaamatused ja eri arvamused tähendavad, et nad ei sobi kokku. Ent tegelikult on konfliktid igasugustes suhetes vältimatud. «Me oleme erineva tausta ja erinevate kogemustega isiksused ning peamegi mõningatest asjadest erinevalt aru saama ja arvama. Küsimus on pigem selles, kuidas konfliktide puhul käitutakse ja kuidas üritatakse neid lahendada. Tihti küsitakse, kuidas siis leida õiget armastust. Sa ei leiagi seda – sa ise lood oma armastuse,» lausus Maikalu.

Kaia Kapsta sõnul tuleb selle koolituse läbimine kasuks igale paarile igas olukorras. «Võib olla küll raskemaid olukordi, kus kahe-kolme koolituspäevaga kogu keerukat suhte sasipundart ära ei lahenda, aga minu juurde on jõudnud needki, kellel koolitus juba aastate eest läbitud ning kes kinnitavad üsna ühtemoodi, kuidas see avas nende silmad, nägemaks suhte juures üliolulisi aspekte, ja kuidas koolitus on pannud asjad liikuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles