Paljudel viieaastastel lagunevad hambad

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps hambaarstil. Illustratiivne foto.
Laps hambaarstil. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Inglismaal viidi läbi uuring, mille tulemusena selgus, et rohkem kui veerandil viieaastastest lastest lagunesid hambad.

Teadlased tegid ülevaate 133 000 inimese hammaste tervisest, uuritavatest 21 protsenti olid viieaastased lapsed, kirjutab BBC. Uurimusest selgus, et 27 protsendil viieaastastest lastest olid hambad lagunenud.

Seejuures olid hambad katki tervelt pooltel Leicesteris elavatel lastel. Leicesteri laste hammaste olukord oli ka kõige hullem.

Lagunevad hambad on seotud halbade toitumisharjumustega ning ka sellega, et hambaid ei puhastata piisavalt hoolikalt. Hambad lagunesid hambakatu tõttu. Hambakatt on hambaid ja igemeid kattev mikroobide, toiduosakeste, valgurakkude ning surnud naharakkude liimjas kiht, mis on ideaalseks kasvulavaks erinevatele mikroobidele.

Mõni tund pärast hammaste puhastamist hakkavad hammastele kinnituma mikroobid, mis moodustavad kiiresti kolooniad ning mõne päeva möödudes hakkavad üksteist katma.

Viieaastasel lapsel on tavapäraselt 20 piimahammast. Uurimusest selgus, et neist lagunesid keskmiselt kolm kuni neli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles