Pruudi pihta sülitamine ja pissipotist joomine ehk omapäraseid pulmarituaale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik on tuttavad levinud pulmatraditsioonidega nagu pruudikimbu viskamine ja pruutpaari esimene tants. Kas kujutaksid ette, et pulmapäeva valimiseks ohverdate kana või et pruutpaari loobitakse igasuguste halvaks läinud toiduainetega?

YourTango koostas nimekirja kõige hullumeelsematest pulmarituaalidest.

Pruutpaari määrimine (Šotimaa)
Pruuti ja peigmeest loobitakse kõiksugu rõvedustega, mis nende «sõbrad» kätte saavad. Hapuks läinud piim, riknenud munad, kalakastmed, muda, jahu, hallitanud vorstid... kõik see visatakse pruutpaari pihta. Mõnikord on ohvriks aga ainult pruut või peigmees, sõltuvalt sellest, millises Šotimaa osas pulmad aset leiavad.

Tujia inimeste nutmisrituaal (Sichuani provints, Hiina)
30 päeva enne pulmi pühendab pruut igas päevas ühe tunni ainult nutmisele. Kümme päeva pärast algust liitub temaga ta ema, veel kümme päeva hiljem ühineb nendega ka vanaema. Nutmisrituaaliga tähistatakse rõõmu ja sügavat armastust.

Kanamaksa rituaal (Sise-Mongoolia, Hiina)
Pulmakuupäeva valimiseks peab pruutpaar koos tapma kana. Seejärel vaadatakse kanamaksa järgi, kas antud kuupäev sobib või mitte. Kui kanamaks ei näe väga hea välja, siis peab pruutpaar lihtsalt jätkama kanade tapmist, kuni lõpuks leiavad sobiva välimusega maksa ja seeläbi ka sobiva kuupäeva.

Vannitoa keeld (Tidongi kogukond, Indoneesia/Malaisia)
Pruutpaar ei tohi kolm päeva pärast pulmi vannituba kasutada. Nad ei tohi kodust lahkuda ega oma soolestikku tühjendada. Paari jälgitakse ning neil on lubatud vaid minimaalselt süüa ja juua. Kui traditsiooni ei austata, siis see toob paarile väidetavalt halba õnne. Kui paar on suuteline kolm päeva traditsiooni austama, siis lubatakse neil kolme päeva möödudes tavaelu juurde naasta.

Pruudi pihta sülitamine (Massai rahvas, Kenya)
Massai rahva pulmas on kombeks, et pruudiisa annab tütrele õnnistuse, sülitades tütrele pähe ja rindadele. Seejärel lahkub naine koos peiuga ega vaata kordagi tagasi, sest muidu võib ta kiviks muutuda.

Suudlemistraditsioon (Rootsi)
Kui peigmees lahkub mingil põhjusel ruumist, siis on kõigil meeskülalistel lubatud pruuti suudelda. Sama kehtib ka peiu ja naiskülaliste kohta, kui pruut lahkub ruumist.

La Soupe (Prantsusmaa)
Pruutpaar saadetakse pärast vastuvõttu voodisse ja pulmakülaliste ülesandeks on segadus ära koristada. Seda tehakse nii, et kõik järelejäänud toidud ning joogid visatakse pissipotti. Seejärel minnakse pruutpaari juurde ega lahkuta sealt enne, kui paarike on potist joonud. Tänapäeval tehakse «suppi» küll šokolaadist ja šampusest, kuid seda serveeritakse endiselt pissipotist. Selle rituaali ideeks on anda paarile jõudu seksimiseks.

Naermine keelatud (Kongo)
Selles Aafrika osas peetakse pulmi väga mõtlikuks ürituseks, seega ei tohi pruutpaar tseremoonia vältel naeratada, et kõik üritust tõsiselt võtaks. Pruutpaar ei tohi ka pulmafotodel naeratada.

Falaka - peigmehe jalgade peksmine (Lõuna-Korea)
Pärast pulmi, ent enne kui peigmees ja pruut tohivad lahkuda, pekstakse peigmehe jalgu. Peigmees võtab jalast kingad ja sokid ning tema pereliikmed seovad ta jalad kinni. Seejärel pekstakse mehe jalataldu kepi või kuivatatud kalaga. Tavaliselt esitatakse mehele peksmise ajal ka küsimusi, et tema teadmisi kontrollida.

Polterabend (Saksamaa)
Külalised saabuvad tavaliselt pruudi koju õhtu enne pulmi ja lõhuvad ära kõik portselanist esemed, mis nad leiavad. See peaks paarile head õnne tooma. Klaasist esemeid ei tohi lõhkuda, sest klaas sümboliseerib õnnetunnet. Pärast portselani lõhkumist peab paar killud ära koristama - see peaks neile õpetama, et abielu pole lihtne, aga koostööd tehes on võimalik raskustest üle saada. Tänapäeval lõhutakse portselani pulmapäeval, mitte pulmadele eelneval õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles