Toitumisteadlaste nõuanded liigsöömise vältimiseks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verivorstid.
Verivorstid. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX
USA toitumisteadlased jagasid nõuandeid, kuidas ahvatlusi täis jõululauas mõistlikult süüa ja uus aasta ülesöömisele järgnevate süümepiinadeta vastu võtta.

Washingtoni ülikooli toitumisasjatundja Connie Diekman ja dieedinõustaja Julie Redfern rääkisid Healthdayle, et kõige olulisem on välja töötada kindel strateegia ja sellele truuks jääda.

Spetsialistide soovitused on sellised:

Esiteks – tööta välja plaan. Redferni sõnul tuleks oma tegutsemisstrateegia välja mõelda juba enne laua taha istumist ning see võib seisneda näiteks selles, et täidad oma taldrikut vaid ühe korra ja tervisliku toiduga. Näiteks võid otsustada, et valid roa kõrvale palju juurvilju ning neljandiku taldrikust täidad valgurikka ja teise neljandiku süsivesikuterohke toiduga.

Söö enne jõululauda istumist. Tühja kõhuga kuhjatakse kokku rohkem hõrgutisi, seega oleks kaval enne lauda istumist pisut juurvilja või väike topsitäis jogurtit süüa, soovitab Diekman.

Ära võta kõigist toitudest «näidiseid». Selle asemel, et igast toidust natuke võtta, vali välja oma lemmik ja keskendu sellele. Kolme erineva koogitüki asemel ühe valimine aitab Redferni sõnul vähem süüa.

Pea meeles, et alkohol annab palju kaloreid. Peo algul võiks hoopis mineraalvett juua ning alkoholiga hiljem alustada. Redferni sõnul suurendab alkohol lisaks oma kalorirohkusele ka söögiisu.

Liiguta kasvõi natukenegi. Ükskõik kui lühike füüsiline aktiivsus on ikkagi parem kui mitte midagi. «Mine kümneks minutiks jalutama – nii palju aega õnnestub kõigil leida,» soovitas Diekman. Tema sõnul on hea mõte näiteks jala poodi minna.

Ära lase lahkel perenaisel endale auku pähe rääkida. Paljudel on raske otsusekindlaks jääda, kui peoperenaine neid järgmist taldrikutäit verivorsti või veel üht koogitükki võtma õhutab. Asjatundjate sõnul tuleks sel juhul kõigepealt toitude kohta kompliment teha, kuid seejärel kindlalt lisada, et te ei soovi rohkem süüa. «Öelge midagi sellist, et see kook on väga maitsev, aga mul on kõht täis,» soovitas Redfern.

Tema sõnul on selline lähenemine palju mõjusam kui aus ülestunnistus, et külaline ei taha toiduga liialdada, kuna viimasel juhul leiab lahke võõrustaja kohe vastuargumente stiilis «Sa võid seda endale lubada» või «No kuule, see on kõigest üks õhtu!».

Kui keeldujale ikka peale käiakse, võib too paluda endale pisut toitu kaasa pakkida. «Nad ei pea teadma, kas sa selle ka tegelikult ära sööd,» soovitas Redfern.

«Selleks, et nad su sõnumist aru saaksid, tuleb seda peaaegu kolm korda korrata, seega muudkui korda seda, jäädes seejuures rõõmsaks, kuid kindlaks,» lõpetas toitumisasjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles