Jõululaua katmisel eelistatakse tavalisemaid tooteid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõululaud.
Jõululaud. Foto: Corbis / Scanpix

Maxima tellimusel läbi viidud tarbijauuringust selgus, et suurem osa Eesti ja ka teiste Balti riikide elanikest valib jõululauale tavalised, igapäevased tooted.


Kui mullu ostis jõululauale kõige tavalisemaid igapäevaseid toiduaineid põhjusel, et püüab jõulutoidud ise valmistada 68 protsenti eestimaalastest, siis tänavu on nende hulk kasvanud 84,4 protsendini.

Vaid 13 protsenti eestimaalastest ostab jõululauale tooteid, mida ei saa endale igapäevaselt lubada ning 17,4 protsenti eksootilisi tooteid.

Maxima avalike suhete juhi Erkki Erilaiu sõnul on nende kauplustes märgata, et kui mullu osteti näiteks rohkem parti ja hane, eelistatakse nüüd pigem sealiha.

Läti elanikud on rohkem sunnitud valima ning ostma kõige odavamaid või veidi odavamaid tooteid. Kuid tasub mainimist, et iga kümnes Läti elanik kavatseb jõuludeks lubada endale ka veidi kallimaid tooteid kui tavaliselt.

Kõige enam inimesi, kes kavatsevad jõuludeks soetada tavapärasest kallimaid tooteid, on küsitluse järgi kolmest Balti riigist Eestis.

Vaid väike osa - 6 protsenti - vastanud eestimaalastest planeerib osta jõululauale juba valmis tehtud toitu. Suurem osa vastanutest kavatseb valmistada kogu laua traditsiooniliselt ise.

Suurem osa väiksema ja keskmise sissetulekuga Eesti elanikest kavatsevad lauale kõik ise valmistada. On märgata tendentsi, et mida suuremad on inimeste sissetulekud, seda suurema tõenäosusega kavatsevad nad osta kas või osa jõululaua toitudest juba valmis tehtult.

Uuringust selgub, et kõige populaarsemad valmistoidud on kondiitritooted, kuid pea sama populaarne kategooria on lihatooted. Järgnevad salatid ja vinegretid ning kalatooted.

Valmis tehtud kondiitritooteid eelistab enamik vene rahvusest vastanutest. Lihatooted on populaarsemad meessoost küsitletute seas.

Kõige populaarsemad toiduained kodus valmivate jõuluroogade tarbeks on värske liha, leib ja pagaritooted, värsked puu- ja juurviljad, šokolaad ning maiustused, piim ja piimatooted, lihatooted, munad, vein, majonees, jahu, kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles