Valge vein maitseb paremini sinise või punase valgusega ruumis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge vein maitseb paremini sinise või punase valgusega ruumis
Valge vein maitseb paremini sinise või punase valgusega ruumis Foto: AFP / Scanpix

Saksa Johannes Gutenbergi ülikooli psühholoogide kinnitusel maitseb vein paremini sinise või punase valgusega ruumis.

Uurijad jätkasid, et sinine või punane valgus tekitab valge veini nautijates tunde, et jook on parema maitsega ning eksklusiivsem, kirjutab The Telegraph

«Kui aga valget veini nauditakse näiteks tavapärases kollases või siis rohelises valguses, siis sellist efekti ei teki,» selgitasid teadlased.

Psühholoogid tegid katse ühe ja sama Rieslingi veiniga, kuid katsealused pidid seda jooma erineva valgustusega ruumides. Pärast küsiti veini joonutelt, millist maitset nad tundsid.

Katsed näitasid, et sama valget veini joonud pidasid selle maitset 1,5 korda paremaks sinaka-punaka valgusega ruumis. Veini bukett tuli katsealuste sõnul kõige paremini esile punase valgusega ruumis.

Ka pidasid sinises ja punases valguses olnud veninautlejad Rieslingi hinda selle tegelikust hinnast kallimaks.

«Juba mitmed varasemad uuringud on kinnitanud värvilise valguse mõju joogi maitsele. Tahtsime kindlaks teha, kas taustvalgustus, näiteks selline, mis on baaris või restoranis, mõjutab maitsemeelt,» selgitas psühholoog Daniel Oberfeld-Twistel.

Oberfeld-Twisteli sõnul peab veel katseid tegema, et täpsustada, kuidas erinevat värvi valgus maitset ja ka tuju mõjutavad.

«Arvasime, et inimeste lemmikvärv tekitab neis hea tuju ja muudab veini nauditavaks. Kuid asi ei ole nii lihtne. Hea tuju ja hea maitse tekitajaks on teatud värvikombinatsioonid, mis seda teevad,» nentis Oberfeld-Twistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles