Uuring: kalamarja rasvhapped on kasulikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: kalamarja rasvhapped on kasulikumad
Uuring: kalamarja rasvhapped on kasulikumad Foto: Tiina Kõrtsin/SL Õhtuleht

Hispaania Almería ülikooli teadlaste sõnul on kalamarjas leiduvad rasvhapped kasulikumad kui kalalihas leiduvad rasvhapped.

Kaladest on viimastel aastatel lausa kohustuslik terviseroog saanud, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet  European Journal of Lipid Science and Technology.

Kalas leidub näiteks eikosapenteenhapet (EPA) ja dokosaheksaeenhapet (DHA), mis näiteks vähendavad südamehaigustesse haigestumist ning aitavad ennetada infarkti.

Viimastel aastatel on püütud selgitada, millised kalad ja kui palju kasulikke rasvhappeid sisaldavad. Siiani on uuringutes keskendutud ainult kalalihale. Kalamarja uuringuid on minimaalselt.

Hispaania teadlased võrdlesid 15 Hispaania vetes püütava kala marja rasvhappe koostist. Lisaks kaladele võeti vaatluse alla ka koorikloomi ja tindikala.

Uuring näitas, et EPA ja DHA tase kalamarjas on väga kõrge ning kahjulike rasvhapete osakaal on kalamarjas väiksem kui kalalihas.

Teadlaste sõnul on kalamarjas kõige rohkem kasulikke ja kõige vähem kahjulikke rasvhappeid.

Kõige parem rasvhappekoostis on tursa, lõhe ja merivarblase marjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles