Lihatoodete eksport väheneb ja importliha osakaal kasvab

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Liha ja lihatooteid eksporditi Eestist 2009. aasta I poolaastal 352, 9 miljoni krooni eest ehk 17 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal, tõdeti põllumajandus-kaubanduskoja lihafoorumil.


Liha ja lihatoodete väljavedu on vähenenud Euroopa Liidu liikmesriikidesse 18,5 protsenti, samas on see kasvanud kolmandatesse riikidesse 23,6 protsenti. Eksport Venemaale kasvas tänavu I poolaastal 22,3 protsenti.


Eesti turul kasvab importliha osakaal. Lihast vorstitooteid toodi Eestisse 2009. aasta I poolaastal 375,3 tonni, mis on 16,1 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Põhiline kogus importlihast ja lihatoodetest tuuakse Eestisse Leedust (50,3) ja Lätist
(25,6 protsenti).


Põllumajandusministeeriumi turuanalüüsi büroo peaspetsialist Martin Pretke toonitas, et kõige rohkem võivad sektorit mõjutada muutused Venemaa-suunalises elusloomade ekspordis, mis seni on olnud seakasvatajatele suur tuluallikas. Tänavu moodustas Venemaa osakaal elussigade ekspordis 93 protsenti.

Venemaa on nimelt teada andnud kaitsetollide tõstmise plaanist uue aasta algusest. Elussigade ekspordi kaitsetolle planeeritakse tõsta isegi kuni kaheksa korda ehk tänaselt viielt protsendilt neljakümne protsendini. See seab seakasvatajad tõsiste valikute ette. Nad soovivad, et see probleem tõstatataks kindlasti järgmisel Euroopa Liidu põllumajandusministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles