Meisterpagarid vormisid leiva laevaks

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsehariduskeskuses õppivad pagarineiud Kätlin Lutter (vasakul) ja Karmen Kukk puhusid leivale elu sisse ehk vormisid taina purjedega soolaleivaks ning noppisid selle kodutööga tiitli «Noor meister 2009».
Kutsehariduskeskuses õppivad pagarineiud Kätlin Lutter (vasakul) ja Karmen Kukk puhusid leivale elu sisse ehk vormisid taina purjedega soolaleivaks ning noppisid selle kodutööga tiitli «Noor meister 2009». Foto: Margus Ansu

Tartu kutsehariduskeskuse teise kursuse pagarid-kondiitrid Kätlin Lutter ja Karmen Kukk on iga soolaleivapeo unistuskülalised, sest nende käe all vormub leivataigen kas või kahe masti ja soolalastiga kaljaseks.


Möödunud nädalal võtsid Teeviida messil mõõtu Eesti kutsekoolide erinevate erialade – alates elektrikust ja IT-mehest ning lõpetades iluteenindajate ja plaatijatega – noored käsitöömeistrid, et selgitada välja tiitli «Noor meister 2009» saajad.

Esikoha saanud Tartu kutsehariduskeskuses (KHK) pagariks-kondiitriks õppivad Kätlin Lutter ja Karmen Kukk võlusid žüriid esmalt kodutööks tehtud leivataignast laevukese ning kaunistatud leivapätsiga. Kohapeal valmistasid nad aja peale viis täidisega punutissaia.

«Tegelikult meeldivad mulle kõige rohkem ikka vanaema plaadikoogid,» tunnistas Lutter, kes kodus üldse küpsetamist ette ei võta, sest pole ahju. Neiud märkisid, et eks tööstuses ja kodus tehtud küpsetised maitsevad ikka erinevalt, sest kodus jäävad tainasse lisaained ja keemia panemata. «Tööstuses ei panda ju kodumoosi, mis hoopis teise maitse annab,» lisas Lutter.

Heast pagarist-kondiitrist teeb tüdrukute sõnul meistri aga nikerdamise kirg. Eks seda näitas ka neidude meisterdatud soolaleib. Karmen Kukele meeldiks tegelikult hoopis torte kaunistada, aga esimest korda sellise laeva valmistamine oli samuti põnev.

Laeva tegemine võtab tüdrukute sõnul aega päeva. Neil läks siiski kolm, sest vahepeal tuli ju ka koolis käia ja eelseisvaks võistluseks harjutada. Tuulest kumeraid purjeid saab küpsetada ümara toru peal ning pärast aitab erinevad detailid laevaks kokku kleepida ülejäänud pehme tainamass. Teised meeskonnad olid lisaks ümaratele pätsidele valmis saanud malelaua ja leivast spiraali.

Tüdrukutel kulus võistluseks treenimisele kolm nädalat. See tähendas kümnete palmiksaiade taina tegemist, stritsliks punumist ja kuldseks küpsetamist hiliste õhtutundideni.

«Ega alguses uskunud küll, et võit tuleb, mõtlesime, et hea, kui kolmandaks-neljandaks jääme,» rääkis Lutter. Meistritiitlile pürgis seitse võistkonda. «Välimuselt ei tea, kas nad nii head olid, aga kaks tükki maitsesid küll hirmus hästi,» märkis Lutter konkurentide töid meenutades.

Tüdrukuid võistlusel saatnud kutseõpetaja Sirje Jäär ütles, et stritslite ja leivalaeva järgi olid Tartu pagaripreilid meisterlikkuse poolest teistest pea jagu üle.

Hea esinemise eest pani Eesti Leivaliit tüdrukutele välja preemiareisi kutsemeisterlikkuse võistlusele Soome. Lisaks saavad kõik Tartu KHK noored, kes meistrivõistlustelt esikohti noppisid, sooritatud ka kutseeksami praktilise osa.

Noore meistri võistluses osales seitse Tartu KHK õpilast. Lisaks Lutterile ja Kukele tõid esikoha koju infotehnoloogia õppur Marko Praakli ja tulevane elektrik Aigo Müür.

Noor meister 2009
• Kutsehariduskoolide õpilased võistlesid mehhatroonika, floristi, pagari, kondiitri, infotehnoloogi, elektriku, ehitusviimistleja, plaatija, meeste ja naiste juuksuri ning iluteeninduse erialal.
• Tartu kutsehariduskeskus tõi koju kuus medalit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles