Eesti lapsed eelistavad peenleiba

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koolides läbi viidud pagaritoodete tarbimist käsitlevast uuringust selgus, et õpilased eelistavad kõige enam peenleiba.
Eesti koolides läbi viidud pagaritoodete tarbimist käsitlevast uuringust selgus, et õpilased eelistavad kõige enam peenleiba. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Pagaritoodete valmistaja Fazer Eesti viis tänavu sügisel läbi kaheteistkümnenda üleriigilise leivanädala «Rukkileib meie laual» raames Eesti koolides tervislikku toitumist ning pagaritoodete tarbimist käsitleva uuringu, millest selgus, et õpilased eelistavad kõige enam peenleiba.


«Uuringust saime teada, et laste teadlikkus rukkileiva kasulikkusest on madal. Leiame, et see on võimalus nii tootjatele kui ka ühiskondlikele terviseorganisatsioonidele ja riigile koostööks selle teadlikkuse tõstmiseks,» seletas Fazeri äriarendusjuht Kristjan Kongo.

«Uuringutulemustest lähtuvalt püüame omalt poolt kindlasti jätkata rukkileiva populariseerimist koolides ka tuleval aastal,» lisas ta.

Küsitlusest selgus, et Eesti lapsed söövad kodus kõige enam leiba - populaarseimaks osutus peenleib, millele järgnes must leib. Uuring näitas ka seda, et osa lastest ei ole kursis rukkileiva tervislike omadustega - 28 protsenti uuringus osalenud lastest vastas, et ei tea, miks rukkileib tervislik on. Koolilaste lemmikhommikusöök on võileib, mida ütles ligi pool uuringus osalenutest.

«Leib on läbi ajaloo olnud hea Eesti toidu austatuim esindaja ning rõõm on tõdeda, et kodused leivasöömise tavad on püsinud suhteliselt traditsioonilised - lapsed eelistavad traditsioonilist peenleiba ning musta leiba,» rääkis toitumisteadlane ja lastearst Mai Maser.

«Meie tootjad valmistavad väga maitsvaid ning lihtsaid leibasid ja kuna leiva toiteväärtus on kõigi toitainete osas suurem kui saial, siis tuleks koolides kindlasti just leiba pakkuda. Laste toitumisharjumuste kujundamisel on soovitav igal perel mitmekülgsete leiva- ja saiatoodete valiku juures mitte unustada seda kõige paremat - rukkileiba,» lisas Maser.

Uuringus osales 216 last Tartust ja Tallinnast vanuses 12 - 16 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles