Poetainas jäi testijate ees häbisse

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimees testis piparkooke.
Tartu Postimees testis piparkooke. Foto: Sille Annuk / Postimees

Poest ostetud tainast läheb piparkookide küpsetamine ruttu ja lihtsalt, aga kui valik on suur, on leti ääres seistes raske otsustada, mida võtta ja mida jätta.


Tartu Postimehe toimetus tuleb lugejatele otsuse tegemisel appi. Proovisime viit poetainast, kõrval tabelis on ära toodud, mida me valmis piparkookidest arvasime.
Küpsetajale pakkus viiest tainast piparkookide tegemine rohkelt üllatusi.

Kuigi kõik tainad said rullitud enam-vähem ühepaksuseks, tegid Eesti Pagari ja Pere Leiva tainast küpsetised ahjus läbi tõelise paisumise. Ilmselgelt on koostises kergitusainetega liialdatud – piparkoogid olid väga paksud ja pehmed, normaalpaksuse saamiseks tuleb tainas paberõhukeseks rullida.

Kui sellised paksud piparkoogid meeldivad, siis pole muud muret, kui et pikalt ei tohiks neil enne söömist seista lasta – lähevad kõvaks või nätskeks.

Palju mässamist


Võitjaks osutunud Liivimaa Pagari piparkoogitainas oli aga ainus, mis jäi ahjus täpselt nii paksuks, nagu oli rullituna.

Ühte asja peab võitja kohta aga kindlasti ütlema: selle tainaga ei saa küll nii, et võtad külmkapist ja rullid kiirelt laiali. Külmast võttes on see lihtsalt kivikõva.

Teistest tainastest sai kohe sobiva suurusega tüki murda ja selle paari lükkega lauale laiali ajada. Liivimaa pagarite taina rullimine oli pigem 10-minutiline jõutrenn, kus tainas ähvardas peale jääda. Seega, kui hommikul on plaanis küpsetama hakata, siis võtke tainas kindlasti juba õhtul lauale soojenema-pehmenema. Poolest tunnist soojas kohas ei piisanud.
«Päris piparkook»

Testides tuli välja, et «päris piparkook» on igaühe jaoks väga erinev mõiste, ilmselt olenevalt sellest, kuidas kunagi kodus küpsetati või küpsetatakse. Kõige kõrgema hinde saanu oli ainus, mille kohta oli mitmel korral kirjutatud «nagu päris piparkook», ent samas võis leida ka hävitava kommentaari «mõttetu lääge saepuru».

Seega üritasin kommentaaridest välja noppida need, mis tainast kõige rohkem iseloomustavad, nii saab igaüks valida just selle, mille kirjeldus tundub kõige rohkem vastavat tema «päris piparkoogi» ideaalile.
---------------------------------------------------

Liivimaa Pagari piparkoogitaigen
Hind: 750 g – 52 kr (kilohind 69.30)
Krõbedad ja head, maitsev – koduse piparkoogi maitsega. Hästi maitsestatud, parasjagu vürtsikas, suu jäi mõnusalt hõõguma. Teistega võrreldes kõige etem, aga liiga kõva, vanainimene murrab hambad!
Hinne: 4,2

Hagari piparkoogitaigen
Hind: 500 g – 31 kr (kilohind 62 kr) 
Mure, aga sooda maitsega. Pole paha, mõnusalt vürtsikas, maitse võiks veidi teravam olla. Täitsa piparkook, ilus tume värvus. Pere Leiva tainaga sama maitse, vahet pole.
Hinne: 4

Pere Leiva piparkoogitaigen
Hind: 750 g – 35.90 (kilohind 47.90)
Maitsetu, meenutab mingit küpsist. Pigem präänik kui piparkook. Magedavõitu, aga muidu hea. Enam-vähem. Kui glasuuri ka lisada, siis ehk isegi näriks. Pole viga, võiks süüa mitu.
Hinne: 3,1

Eesti Pagari piparkoogitaigen
Hind: 800 g – 39.50 (kilohind 49.40)
Liiga paks ja pehme – kui hambad kehvad, siis on ideaalne. Maitse on talutav, aga värv väga vale, kahvatu. Mahedamaitseline, aga ei saagi õigupoolest aru, kas on päris piparkook, liiga magus.
Hinne: 2,1

Liivimaa Pagari lihtne piparkoogitaigen
Hind: 500 g – 20.90 (kilohind 41.80)
Maitsetu, nätske, välimuselt nagu tavaline küpsis, mitte piparkook. Jääb hammaste külge kinni, ei meenuta piparkooki maitselt ega välimuselt. Isegi küpsise nime on talle palju anda, ei ole tegu ega nägu.
Hinne: 1,1

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles