Tallinna koolipuhvetites on liiga palju saiakesi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolipuhvetite valik aasta aastalt paranenud tervislikumaks muutumise suunas.
Koolipuhvetite valik aasta aastalt paranenud tervislikumaks muutumise suunas. Foto: Peeter Kümmel

Coca-colat ei leia mitte ühestki Tallinna koolipuhvetist ja porgandit saab igal pool, ent tervisespetsialistid nurisevad selle üle, et puhveteis on ikka veel liiga suur valik saiakesi ja liiga vähe kohupiimatooteid.


Tallinna haridusameti terviseedenduse spetsialisti Eve Levandi sõnul on koolipuhvetite valik aasta aastalt paranenud mitte toodete arvu suurenemise, vaid tervislikumaks muutumise suunas, kirjutas ajaleht Pealinn.

«Siiski soovitame veelgi vähendada saiakeste jm maiustuste osakaalu ning pakkuda selle asemel näiteks rohkem kohupiimatooteid ning toormahlu,» lisas ta. Viimaseid müüakse vaid 13 protsendis Tallinna koolides.

Tallinna koolides toimus juba viiendat aastat kaks paralleelset konkurssi - «Sõbralik koolisöökla» ja «Tervislik koolipuhvet». Eesmärk oli innustada toitlustajaid pakkuma tervislikumat ja mitmekesisemat koolitoitu.

Koolipuhvetitest tunnistas haridusamet parimaks Inglise kolledži oma, mis pakub lastele fantaasiarikkaid ja pilkupüüdvaid, samas väga tervislikke vahepalasid. Kolme parima hulka tulid veel Tallinna Pae Gümnaasium ja Tallinna Õismäe Humanitaargümnaasium.

Žürii hinnangut mõjutasid puhveti üldmulje ja puhtus, värskete puu- ja köögiviljade ja salatite valik naturaalmahlade, piimatoodete ja joogivee olemasolu. Luubi alla võeti isegi võileibade koostis - punktilisa andsid näiteks täisterakukkel, kala, linnuliha ja värske kurk või salatileht.

Miinuspunkte tõid suhkrujoogid, krõpsud ja värvilised kommid, kuid neid Levandi sõnul enamasti koolipuhvetites ei pakuta.

«Kõige kehvemas puhvetis ei olnud võileibu ja salateid, küll aga müüdi saiu ja maiustusi, limonaadi ja soolapähkleid. Puuviljadest oli saada vaid õuna ja juurviljadest porgandit,» rääkis Levand ja lisas, et nii mõnigi äärelinnakooli puhvet on parem kui mõne eliitkooli oma.

«Küsimus on eelkõige väärtustamises, väärtushinnangutes ja laste soovidega arvestamises,» tõdes ta.

Põnevamaks ja tervislikumaks on muutunud ka koolisööklate menüü. Toitlustajad lähenevad menüü koostamisele terviseedenduse spetsialisti sõnul aina loomingulisemalt. Tublimad koolisööklad pakuvad õpilastele erinevate rahvusköökide roogi.

Parima koolisöökla valimisel arvestati ka õpilaste arvamust. Selle aasta jaanuarist aprillini oli e-Koolis üleval ankeet, kus õpilased said anda hinnangu oma koolis pakutavale toidule.

Selgus, et lemmikroaks on jätkuvalt makaronid, mida eelistas umbes veerand vastanutest. Pastaroogadega peaaegu võrdselt hääli said ja populaarsustabelis teisele kohale platseerusid üllataval kombel kala ja kalatooted.

Samas olid kalaroad teisel kohal ka ebapopulaarsete toitude reas. Kõige ebapopulaarsem koolitoit on supp - nii leidis umbes kolmandik vastanutest. Küsitlus oli vabatahtlik ja selles osales 4537 õpilast 64 Tallinna koolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles