Sooäär: Rooma pürib maailma pealinnaks võitluses toiduga kindlustamise eest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Riigikogu maaelukomisjoni liige Imre Sooäär osaleb Itaalias Roomas Itaalia Parlamendi ja IPU koostöös korraldataval konverentsil "Parlamentide tegevus põllumajanduse, nälja ja toiduvarude ebakindluse küsimuses ülemaailmse kriisi ajal", kus ta täna esines ka sõnavõtuga.

Sooääre sõnul oli konverentsi üheks keskseks teemaks riikide omavastutuse korraldamine tagamaks esimest inimõigust - õigust toidule, õigust, mis ei ole tagatud kuuendikule planeedi elanikkonnast, vahendas parlamendi pressiesindaja.

Konverentsil esinesid Roomas paiknevate toiduga kindlustamisega tegelevate organisatsioonide FAO, WFP ja IFADi juhid, samuti võtsid sõna Itaalia parlamendi juhid ja välisminister.

Sooäär märkis, et heaks näiteks toodi Brasiilia ja Hiina: Hiina vähendas mõnekümne aastaga toiduga mittekindlustatute osakaalu 30 protsendilt vähem kui 2 protsendile ning Brasiilia on oma siseriiklike abiprogrammidega jõudnud 50 miljoni kodanikuni oma 190 miljonilisest elanikkonnast.

Kokkuvõttena jäi diskussioonist kõlama mõte, et keegi pole oma toitlusolukorda pikas perspektiivis lahendanud väljast tulnud toiduabiga.

Arengumaade alatoitluse ja arenenud maade ülesöömise probleemile pakkus parima silla Imre Sooäär. Tema retseptiks oli panustamine arendusele ja kommunikatsioonile. Taustal, kus räägiti, et arengumaades läheb toiduketis kaotsi 40 protsenti juba toodetud toidust, kõlas värskendavalt pakkumine, et Eesti teadlased osaleksid heameelega ühises uurimistöös, kuidas toitu ilma keemiata paremini säilitada.

Tasuta globaalseks kommunikatsiooniks pakkus Sooäär Eesti Skype'i ja tõdes, et hea tulemuse saame vaid ülemaailmses koostöös, kus igaüks annab oma panuse. Kas riigijuhid ja ministrid samale järeldusele jõuavad, selgub esmaspäeval algaval tippkohtumisel, kuhu oodatakse üle 50 riigipea ja saja ministri. Praegu on Roomas rahvaesindajad 60 riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles