Kas kaalu alandab paremini jooksmine või rattaga sõitmine? (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksmine.
Jooksmine. Foto: SCANPIX

New York Timesi terviserubriigis Ask Well jagab ekspert lugejatele nõu, kas kaalu langetamiseks oleks parem treening jooksmine või rattaga sõitmine.

«Mõlemad – nii rattaga sõitmine kui ka jooksmine – on treeningu mõttes suurepärased,» arvab Texase ülikooli professor ja kinesioloog Hirofumi Tanaka ja lisab: «Mõlemad on aeroobsed treeningud, mis aitavad kasvatada lihasmassi.»

Siiski on Tanaka sõnul kahe treeningu vahel olulisi erinevusi, mis võib kallutada emma-kumma poole. Jooksmine kulutab ühes minutis keskmiselt rohkem kaloreid kui rattaga sõitmine, kuigi see sõltub sellest, kui intensiivselt rattaga sõidetakse, ütleb Tanaka. 

Ameerika Spordimeditsiini kolledži arvutuste järgi kulutab näiteks 68 kg kaaluv inimene, kes jookseb 1,6 kilomeetrit umbes 7 minutiga, tunni ajaga 1000 kilokalorit. Kui sama inimene sõidab rattaga 25–30 km, kulutab ta 850 kilokalorit. Kõndides kulutab paraku oluliselt vähem kilokaloreid – ühes tunnis ligikaudu 360 kilokalorit. Nii jooksmine kui ka rattaga sõitmine vähendab hiljutise uuringu järgi ka isu.

Kuid jooksmisel on Tanaka sõnul oluline pahupool – sagedased vigastused. Jalgrattaga sõitmine on vigastuste osas n-ö leebem. «Rattaga sõitmine on kasulikum põlvedele ja liigestele ning ei põhjusta nii palju lihasvalu,» sõnas professor.

Siiski parandavad mõlemad alad harrastaja aeroobset võimekust ning see tähendab ka väiksemat riski haigestuda kroonilistesse haigustesse ning pikemat eluiga.

«Ei ole lihtne öelda, kumb treening on kasulikum, sest kõik sõltub konkreetsest indiviidist. Mina isiklikult eelistan jooksmist, kuna ma ei saa nimme-sääreluu trakti sündroomi tõttu rattaga sõita,» sõnas Tanaka.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles