Rinnaga toitmine võib kaitsta last kogelemise eest

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed puhuvad juttu.
Lapsed puhuvad juttu. Foto: SCANPIX

Illinoisi ülikooli teadlaste uuringust selgus, et rinnaga toitmisel on veel üks hea toime – see võib kaitsta last kogelemise eest.

Ajakirjas Journal of Communication Disorders avaldatud uuringust selgus, et beebieas rohkem kui aasta aega rinnapiima saanud poiste seas esines hiljem kogelemist kuus korda vähem kui lastel, kes seda ei saanud, kusjuures tüdrukute puhul ei olnud emapiima saamine kogelemishäirega märkimisväärses statistilises seoses, vahendab teadus.err.ee.

Eelkooliealiste poiste seas esineb kogelemist kaks korda rohkem kui tüdrukutel, samas on suuremaks kasvanud poiste hulgas kogelemist 3-4 korda sagedamini kui tüdrukutel. Tüdrukud ja poisid hakkavad kogelema küll suhteliselt sarnase sagedusega, poistel jääb see defekt aga suurema tõenäosusega püsima, kuigi enamik kasvab kõnedefektist välja.

Nimetatud uuring näitas, et kogelemisel võivad olla nii geneetilised kui ka keskkonnaseoselised põhjused, kuid emapiimas leiduvad pikaahelalised rasvhapped võivad pakkuda kogelemise vastast kaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles