Miks ei tohiks vinne pigistada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik oleme kunagi olnud teismelised ning võidelnud üha uuesti tekkivate vinnidega. Kuigi vinnid on ebameeldivad ja häirivad ning tõenäoliselt tahad neid kohe pigistada, kui mõni silmapiirile tekib, soovitavad nahaarstid vinnid aga puutumata jätta. Miks?

Sest vinnide pigistamine võib su nahale armid jätta või hullemal juhul ohtliku põletiku tekitada, kirjutab Yahoo! Shine.

Kui sa pigistad vinni, siis su nahk rebeneb lahti. Bakterid su kätelt saavad kergesti läbi lahtise haava siseneda ning põletikku tekitada. Sulle võivad jääda armid elu lõpuni või sa võid lausa tõsiseid terviseprobleeme kogeda.

Aga asi läheb veelgi hirmuäratavamaks. Näos on piirkond, mida nimetatakse «surmakolmnurgaks», sest selles piirkonnas tekkivad põletikud võivad lõppeda surmaga. Selles piirkonnas olevad veresooned kulgevad pea tagaossa, aju alla. See piirkond avaneb ka ninaõõnde ja kui ninaõõnes olevat põletikku ei ravita kiiremas korras, siis võivad tagajärjed olla väga tõsised.

Seda piirkonda tuleks kohelda eriti õrnalt, sest nina, suu ja silmade läheduses olevad veresooned on niivõrd lähedal ajule, et sealt kaudu organismi pääsevatel bakteritel on vaba voli täielikku kaost tekitada.

Mida veel tasuks vältida? Ninakarvade kitkumist. Ninas on palju kahjulikke baktereid, mis takerduvad ninakarvadesse ega saa tänu karvadele edasi liikuda. Võib isegi väita, et karvu täis nina aitab kõige paremini vältida õhu kaudu levivate bakterite pääsemist organismi. Kui ninakarvad liiga pikaks kasvavad ja hakkavad ninast häirivalt välja turritama, siis on muidugi mõistlik neid piirata, kuid kasuta selleks kääre või elektroonilist ninakarvade piirajat, mitte aga pintsette.

Lisaks soovitavad eksperdid vältida ka nina nokkimist, sest ka sel teel võivad bakterid kergesti liikuda näppudelt su organismi.

Vaata siit, kus asub näos «surmakolmnurk».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles