Punases veinis sisalduv raud muudab kala maitse viletsaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punases veinis sisalduv raud muudab kala maitse viletsaks
Punases veinis sisalduv raud muudab kala maitse viletsaks Foto: AFP / Scanpix

Teada on, et punast veini juuakse punase liha, mitte mereandide juurde.

Jaapani teadlane Takayuki Tamura tõestas teaduslikult, miks selline joogi-toidu kombinatsioon kunagi kasutusele võeti, kirjutab China Daily.

Tamura kinnitusel toon punane vein kalas esile ebameeldiva maitse. Selle maitse põhjuseks on punases veinis leiduv raud.

«Mõned veinid sisaldavad rohkem rauda, teised vähem. Avastasime, et punase veini rauasisaldusest sõltus, kui tugev ebameeldiv maitse kalast tekkis,» selgitas teadlane.

Teadlased uurisid 38 maailma erinevas piirkonnas toodetud punast veini, 26 valget veini, kahte tšerrit, ühte portveini ja ühte madeira veini.

Neis veinides sisalduvaid aineid analüüsiti. Neid veine lasti siis vabatahtlikel katsealustel juua mereandide juurde.  

«Mida rohkem veinis sisaldus rauda, seda tugevam oli mereandide ebameeldiv järelmaitse. See maitse vähenes või kadus, kui lisasime jookidele rauda siduvat ainet,» lisasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles