Rute: 21. sajand on põllumajanduse sajand

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maive Rute.
Maive Rute. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Komisjoni teadus- ja arendustegevuse peadirektoraadi biotehnoloogiate ja toidusektori direktori Maive Rute sõnul on 21. sajand oma paljude globaalsete väljakutsetega põllumajanduse sajand.


Globaalsete väljakutsetena nimetas Rute üha kasvava elanikkonna toiduga varustamise keerukust ning toidu ja tooraine kõrgete hindadega toimetulekut. Aastaks 2030 kasvab näiteks maailmas nõudlus liha järle 70 protsenti.

Maakasutuses kasvab konkurents, sest lisaks toidule on seda üha enam vaja ka bioenergia ja biotoodete tootmiseks. Oluline on jäätmete efektiivne kasutamine ja saagikadude vähendamine.

Kliimamuutustega kohanemiseks tuleb põllumajanduses kasutusele võtta uusi sorte ja kultuure. Suureneb konkurents vee kasutamise pärast, rinda tuleb pista pinnase degradeerumisega. Leiab aset täiendava põllumajandusliku maakasutuse vähenemine.

Lahendustena pakkus Rute välja haritava maa ja saagikuse suurendamiśe kooskõlla viimist maailmakaubanduse arengutega, rõhutades seejuures GMOde rolli. Muuta tuleb olukorda toidu ülejääkide osas ning toiduga varustamise tasakaalu ning vähendada toiduahela kadusid ja tekkivaid jäätmeid.

Meie tulevik on multifunktsionaalse põllumajanduse arendamine, kusjuures põllumajandus, toiduahel ja metsamajandus on peamised ökoloogilise teenuse pakkujad. Seejuures on olulised kõrged keskkonnastandardid (süsiniku sidumine, tolmlemine, mulla väetamine, funktsionaalne bioloogiline mitmekesisus).

Liaks tuleb uurida bioloogilist mitmekesisust ja tervise valdkonna olukorda, et välja kujundada uued strateegiad taime- ja loomahaigustega võitlemiseks

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles