Euroopa võib piimatootjaid täiendavalt toetada 280 miljoni euroga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piim
Eesti piim Foto: Postimees/Scanpix

Euroopa Liidu põllumajandusministrid tahavad piimatootjatele eraldada ühenduse eelarvest järgmisel aastal täiendavalt 280 miljonit eurot, mille jagamise otsustab iga riik ise.


Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Andres Oopkaupi sõnul pärineb 280 miljoni euro (4,38 miljardi krooni) eraldamise idee Prantsusmaa ja Saksamaa algatusest, millega ühines ka Eesti.

Põllumajandusministrite nägemusel peaks eraldatav summa ühe võimalusena jagunema riikide vahel näiteks vastavalt seal toodetud piima kogusele. Kuidas ja mis alusel raha täpselt kohapeal laiali jaotatakse, otsustab iga liikmesriik iseseisvalt, kuid raha tohib kasutada ainult piimasektori toetamiseks.

Raha eraldamine vajab ka Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu rahandusministrite heakskiitu. Oopkaupi sõnul avaldasid paljud põllumajandusministrid tänasel Luxembourgis toimunud kohtumisel usku, et need nõusolekud ka saadakse. Europarlament on piimatootjate rasket olukorda ning täiendava toetuse vajalikkust osaliselt juba ka tunnistanud.

Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Marianne Fischer Boel tõdes samas, et komisjon on pea kõik võimaliku piimatootjate heaks juba ära teinud ning 280 miljonit eurot oleks viimane raha, millega tootjaid abistada saaks. Selle raha eraldamise korral teistele tootjatele lisatoetuste maksmiseks järgmisel aastal raha enam ei jaguks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles