«Vali lillad!» kutsub rohkem peeti ja ploome sööma

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue toitumiskampaania plakat.
Uue toitumiskampaania plakat. Foto: Tervise arengu instituut

Tervise arengu instituut (TAI) alustas toitumiskampaaniaga, mis kutsub inimesi rohkem puu- ja köögivilju sööma. Kampaania plakatid sõnumitega «Vali lillad!», «Vali punased!», «Vali rohelised!» on juba üleval ka linnatänavatel.

TAI andmetel sööb enamik Eesti elanikest vähem puu- ja köögivilju kui tervise hoidmiseks vajalik ning seetõttu kampaania käima lükatigi.

«Tervise hoidmine ja tervislike toitumisharjumuste meeldetuletamine on majanduslanguse ajal veelgi suurema tähtsusega, et majanduslangusega ei kaasneks tagasilööki ka Eesti inimeste tervisele ja töövõimele tulevikus,» rääkis TAI direktor Maris Jesse.

Kampaania põhisõnumiks on lause «Vali tervis – vali 5 puu- ja köögivilja päevas». See tähendab, et hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt viis portsjonit päevas.

Üks portsjon on ligikaudu 100 grammi ehk väike peotäis ning lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad sinna hulka ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. Samuti ei ole vahet, kas tarbida neid eraldi või mõne roa koostises.

Teine oluline märksõna on mitmekülgsus - mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda rikkalikum ja mitmekesisem on nendest saadavate kasulike ainete hulk.

Tervislikust toitumisest saab lisainfot kampaania tarvis uue kuue ja värske sisu saanud veebilehelt Toitumine.ee. Sealt leiab muu hulgas materjali erinevates viljades sisalduvate kasulike ainete kohta ja ka retsepte tervisliku toidu valmistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles