Toidusektor vajab täiendavalt 271 miljonit krooni

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Põllumajandus- ja toidusektori ettevõtete esindajad ootavad riigikogult tõsist otsust põllumajandustoetuste suurendamiseks riigieelarves 271 miljoni krooni võrra.


Valitsuse poolt riigikogusse saadetud riigieelarve eelnõu kohaselt vähendatakse tuleval aastal põllumajandustoetuste lisamakseid 791 miljonilt kroonilt 520 miljoni kroonini.

See jätab Eesti toidusektori jätkuvalt ebasoodsamasse olukorda võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega. Lisaks toetustele tehakse teistes riikides tootjatele ka mitmesuguseid muid soodustusi, mis omakorda suurendab ebavõrdset konkurentsi, kirjutab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

«Väga madalad hinnad nii piima-, teravilja- kui aiasaaduste turul on tekitanud põllumajandustootjatele tõsise tulupuudujäägi, mille kompenseerimiseks peab Eesti riik appi tulema. Kuna turuhinnad on ajalooliselt madalatel tasemetel, siis on vähenema hakanud ka Eesti põllumajandustoodang. Põllumajandustootmise vähenemine seab omakorda ohtu kohalike toidutööstuste toorainega varustamise,» seisab koja saadetud saates.

EPKK nõukogusse kuuluvate põllumeeste ja toidutööstuste ning nende ühenduste esindajad avaldasid tõsist muret Eesti toidusektori jätkusuutlikkuse ja ekspordivõime vähenemise pärast. Põllumehed vajavad jätkamiseks riigi selget signaali, et kodumaine toidutootmine on riigi jaoks ka tulevikus vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles