Tarbijad toetasid «Eesti piima» ostes Hiiumaa põllumehi 57 231 krooniga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder «Eesti piima» esitlusel.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder «Eesti piima» esitlusel. Foto: Toomas Huik

Septembri alguses tuli poodidesse müügile Eesti Piimatootjate Koostöökogu (EPIKO), Eesti Põllumeeste Keskliidu (EPK) ja AS Tere koostöös uus kilepakendis «Eesti piim», mille hinnast läheb kroon Hiiumaa piimatootjate toetuseks.


Poodides kujunes «Eesti piima» orienteerivaks hinnaks 7.50. Möödunud kuu näitas, et Eesti inimesed on nõus piima eest rohkem maksma, kui osa rahast jõuab otse põllumeesteni.



«Kokkuvõte müügitulemustest oli kooskõlas prognoosituga ning peegeldab Eesti tarbija teadlikkust. See näitab inimeste valmisolekut kaasa aidata Eesti piimatootjate probleemide lahendamisele. Näen siin ka valmisolekut maksta piima eest rohkem, kui on teada, et kõrgemast hinnast saab õiglase osa tootja,» lausus EPIKO juhatuse esimees Üllas Hunt.

Ta tänas piimatootjate nimel ostjaid, kes leidsid pikkadelt piimalettidelt üles «Eesti piima» ning vaatamata kõrvalolevale 3.70 või isegi vähem maksvale piimale tegid ostuvaliku kallima toote kasuks.

Alates uue toote müügiletulekust 3. septembril kuni kuu lõpuni müüdi erinevates poodides kokku 57 231 pakki «Eesti piima», millest laekus põllumeestele toetusraha 57 231 krooni. Kõige rohkem müüdi seda Selveri kauplusteketis. «Loodan, et veel lähitulevikus ühinevad selle projektiga kõik kauplusteketid,» ütles Tere piimatööstuse juhatuse liige Taavi Toots. «Eesti piima» müüsid oma poodides Selver, Stockmann, Prisma ja Rimi.

EPK asepresidendi Jaan Sõrra sõnul on kahetsusväärne, et ühistulisel Eesti kapitalil põhineva ETK kaubandusketi poodides «Eesti piima» müügil ei ole. «Mitmed minu Hiiumaa tuttavad on nördinud, et ei saa oma kodusaare piimatootmist toetada ja küsinud: kas peame selleks siis Tallinnasse piima ostma sõitma,» nentis ta.

Toetussumma 57 231 krooni kannab EPIKO Hiiumaa piimatootjate organisatsiooni TÜ Hiiumaa Meierei arvelduskontole. «Oleme sõlminud hiidlastega lepingu ning usume, et ehkki summa väga suur ei ole, on sellest siiski abi praeguses raskes olukorras,» sõnas Hunt.

Hiiumaa piimatootjate organisatsiooni juhatuse esimees Priidu Ratnik kinnitas, et iga kroon lisaabi on väga teretulnud. «Eeskätt kompenseerime sellega transpordikulusid, mis täna küündivad umbes 60 sendini kg kohta, kuna vedu toimub üle mere Saaremaale ning piimakogused ei ole väga suured. Oleme väga tänulikud ostjatele, et nad panustasid sellesse projekti, hoides sellega ära nii mõnegi piimatootjast taluniku tootmise lõpetamise.» Omalt poolt lubas ta koostada ülevaate toetusrahade jaotamisest ja selle avalikustada.

Kahe viimase aasta olukord põllumajanduses on seadnud paljud talunikud ja põllumajandusettevõtted raskete valikute ette. Majandussurutisest tulenev suur tulukaotus, mis sel aastal võib küündida üle miljardi krooni, samuti tunduvalt madalamad toetused võrreldes ELi teiste riikide põllumeestega, on sundimas paljusid põllumehi oma tootmist lõpetama.

«Tingimustes, kus esmatootjale makstakse piima eest kroon kuni 1.20 alla tootmise omahinna on võimatu ots-otsaga kokku tulla. Ehkki poed tõstsid äsja kilepiima hinda kuue krooni lähedale, ei ole see piisav, et tagada tootjale jätkusuutlikkust tagav kokkuostuhind. Kutsume kauplusi, samuti tööstusi tõsiselt mõtlema põllumeeste olukorrale ning tegema otsuseid, mis looksid kiiresti võimaluse maksta esmatootjatele kokkuostetava piimaakilo eest vähemalt 4 krooni,» tegi Hunt üleskutse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles