Vananenud tervisenõu: margariin on võist kasulikum

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Erinevalt looduslikku päritolu võist, mis töötati välja umbes tuhat aastat tagasi, leiutati margariin keemikute poolt laboris 1813. aastal. Juba see asjaolu võiks panna margariini tervislikkuses kahtlema.

Alguses margariini ei armastatud, kuid mõne aja pärast omandas margariin võist tervislikuma toiduaine maine ja see on kestnud aastakümneid, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Vaid paar aastat tagasi selgus, et margariinis sisalduvad transrasvhapped mitte ainult ei tõsta halva kolesterooli taset, vaid alandavad ka hea kolesterooli taset.

Margariinitootjad pole aga alla andnud. Koostist on ju võimalik muuta – margariin tähendab lihtsalt tugevasti töödeldud tööstuslikult toodetavat laboris valmistatud rasvatoodet. Paljudes uutes margariinides on tarnsrasvad asendatud kasulikemate ühenditega, näiteks palmi- või kookoseõlidega.

Isegi kui tootesildilt ühegi kahjuliku aine nime välja ei loe, tuleb siiski arvesse võtta, et tegemist on tugevasti töödeldud toiduainega. Kõige arukam oleks margariinist loobuda, kuid siiski ka või tarbimist piirata ja kasutada tervislikumaid õlisid, näiteks oliiviõli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles