Lapsed peavad koolitoitu ühekülgseks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitoit
Koolitoit Foto: Toomas Huik.

Aino Järvesoo fondi korraldatud küsitlusest Tallinna koolides selgus, et riigi kulul koolilõunat saavate laste meelest on portsud väikesed, liiga palju suppe ja vähe juurvilju.

«Laste hinnangust täna pakutavale koolitoidule selgub, et riigieelarvest kaetud 12 krooni lõuna kohta ei luba pakkuda mitmekesist valikut salatit ja puuvilju. Kuid soe koolilõuna on siiski väga oluline, sest meie laste koolipäevad on pikad ja igal lapsel, vaatamata tema vanemate taustale, läheb koolipäeva jooksul kõht tühjaks,» kommenteeris Aino Järvesoo mälestusfondi juhatuse liige Liis Tappo-Treial.

Küsitlusest 468 Tallinna 8-16-aastase ehk sel aastal tasuta sooja toitu saava õpilase seas selgus, et lemmiktoidud koolilõunaks on makaroniroad. Meeldivad veel erinevad pastaroad, pihvid, kalapulgad, kartulid hakklihakastmega ning seljanka. Magustoidu osas kiidavad lapsed mannavahtu piimaga ning pannkooke.

Kooliõpilaste mure seoses koolitoiduga seisnes selles, et söömisaeg on lühike, portsud liiga väikesed, vähe on juurvilju ja liiga sageli suppe. Üks laps aga tundis muret kaasõpilaste käitumise pärast, sest: «Osad lapsed ütlevad hea toidu kohta «vastik».

Veerandile lastest meeldis koolitoidu juures kõik. «Valdav enamus Tallinna kooliõpilasi leiab, et koolitoit peaks olema igale lapsele tasuta,» tõdes Liis Tappo-Treial.

Koolitoidu teemalise küsitluse Tallinna koolides viis Aino Järvesoo mälestusfond läbi vahemikus 7.-14. septembrini.

Tappo-Treiali sõnul tegeleb tänavu mais asutatud fond ka koolitoidu küsimustega, kuna üks Aino Järvesoo kindlaid põhimõtteid seisnes selles, et kõik lapsed on võrdselt väärtuslikud.

«Aino Järvesoo mälestusfond töötab selle nimel, et vaatamata eelarvekärbetele kehtiks Eestis konsensus selles osas, et koolis käivaid lapsi tuleb toita tervisliku koolilõunaga, nende haridus peab olema tasuta ning ükski laps ei tohi jääda koolist kõrvale vaid pere raske rahalise olukorra tõttu,» ütles Liis Tappo-Treial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles