Uuring: toore kana pesemine saastab köögi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toore kana pesemine levitab haigustekitajaid.
Toore kana pesemine levitab haigustekitajaid. Foto: SCANPIX

Paljud kokkajad on harjunud toorest kana enne küpsetamist kraani alla pesema, uue uuringu kohaselt aga selline teguviis saastab köögi.

Toore linnu loputamine mitte ei hävita mikroobe, vaid paiskab need mööda kööki laiali, vahendab NBC News USA Drexeli ülikooli uuringut. «Pesemine ei tee puhtaks,» kinnitas Drexeli ülikooli professor Jennifer Quila. Salmonellat ja kampülobaktereid kandvad veemolekulid on silmale nähtamatud. Isegi väike peotäis vett paiskab need laiali.

Pesemise asemel soovitab Quilan kana lihtsalt lahti pakkida ja ahju panna. Ainus viis tappa haigusetekitajaid on lind korralikult  läbi küpsetada.

Uuringust selgus ka, et 90 protsenti inimestest peseb kana enne küpsetamist. See kommet on edasi antud põlvest põlve ning uuringus osalenud inimesed nimetasid kõige tavalise põhjusena seda, et nii on neid õpetatud.

Salmonelloos on kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, mis on levinud kogu maailmas. Seda levitab salmonella bakter. Sageli levivad haigusetekitajad rist-saastumise teel, mil toores looma- või linnuliha puutub töötlemise käigus kokku valmistoiduga, näiteks salatiga, puu- ja köögiviljadega.

Kampülobakterioos on  — kampülobakterite — põhjustatud haigusega, mis avaldub sagedamini soolepõletikust tingitud kõhulahtisusena. Kõige sagedamini põhjustavad kampülobakterid toiduga saadud kõhulahtisusega kulgevat soolepõletikku, toidumürgitust. Kampülobakterioosi nakkuse võib saada toidu (liha), piima, veega, aga ka teistelt haigetelt inimestelt.

Allikas: terviseamet, inimene.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles