Metsa seenele!

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilvikud
Leidub metsades hilissügiseni. Kirbe pilvik on mürgine, seevastu mõni pilvikuliik kõlbab süüa kupatamata. Igal juhul oleks arukas tundmatu seen pigem metsa jätta.
Pilvikud Leidub metsades hilissügiseni. Kirbe pilvik on mürgine, seevastu mõni pilvikuliik kõlbab süüa kupatamata. Igal juhul oleks arukas tundmatu seen pigem metsa jätta. Foto: Pm

Arter kinnitab:


metsad on seeni täis.


Mükoloog Mall Vaasma aga hoiatab:


tundmatud kübarakandjad tuleb metsa jätta.



Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemlaborandi Mall Vaasma sõnul algas tänavune seeneaasta üsna vara. «Ja ei ole sugugi vilets,» kinnitab ta. «Ega eelminegi aasta seente poolest kehv polnud, kuid üldiselt ongi raske hinnata, kas aasta on hea või halb. Eesti on küll väike, kuid seente saagikuselt piirkonniti erinev.»



Vaasma sõnul ta pigem hoidub soovitusi andmast, kuhu ja milliseid seeni otsima minna tasuks. «Kirde- ja Kagu-Eestit ei taha üldse võrrelda, samuti on Lääne-Eestis hoopis teine maailm – seal valitsevad lubjalembesed seened. Rääkimata saartest, kus on hoopis teine seenestik,» selgitab Vaasma. Ent märgib siiski, et tema isiklikult peab Eesti söögiseenerikkaimaks piirkonnaks Kagu-Eestit. «Samas – inimene, kes oskab otsida ja tunneb seeni, leiab igalt poolt midagi.»



Mükoloogi teada on tänavu metsadest rohkesti leitud kukeseeni ja liimikuid. «Samuti peaksid šampinjonid väljas olema,» mainib Vaasma. «Saagikaimaks seeneliigiks peetakse meil küll männiriisikat, kuid eks see seen ole maitseasi – kes korjab, kes mitte. Mõni peab seda marineerimise mõttes parimaks. Kuid seente säilitamiseks on päris hea moodus ka sügavkülmutamine.»



Asjatundja hoiatab kõiki seenelisi mürgiste seente eest. «Kui ikka seent ära ei tunne, tuleb see maha jätta, mitte korvi panna,» rõhutab ta. «Näiteks narmasnutiga oli tänavu üks väga tõsine mürgistus, aga selle seene aeg hakkab nüüd mööda saama. Viimasel ajal on ette tulnud mürgistusi, mille on põhjustanud üks hästi mürgine vöödik.»



Riigimetsa Majandamise Keskus kutsub kõiki inimesi riigimetsa eestimaiseid mahetooteid, seeni ja marju korjama.




Kuhu minna?


Pakume Arteri lugejale seenemetsades orienteerumiseks Eesti kaardi, mis põhineb Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) andmetel riigimetsa looduskeskuste seenerikastest paikadest.



Allikas: Riigimetsa Majandamise


Keskuse koduleht




Kaart:Artur Kuus
Fotod:Aivar Aotäht, Elmo Riig,
Henn Soodla, Urmas Luik,
Margus Ansu, Wikipedia
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles