Soome koolitüdrukuid hakatakse vaktsineerima papilloomviiruse vastu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Priit Simson

Soome valitsus plaanib uue immuniseerimiskava järgi vaktsineerida ligi 30 000 11–13 aasta vanust koolitüdrukut emakakaelavähki põhjustava inimese papilloomviiruse (HPV) vastu.

HPV vaktsiin saab Soome riikliku immuniseerimiskava osaks novembrist, mil 11–13-aastaseid tüdrukud saavad esimese vaktsiini, kirjutab Iltalehti.

Vaktsiini Cervarix on põhjalikult uuritud nii Soomes kui ka rahvusvaheliselt ning eksperdid leiavad, et see ei põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid, v.a aeg-ajalt esinev nahaärritus süstimiskohas. Vaktsiin on osutunud väga tõhusaks profülaktiliseks meetmeks HPV põhjustatud haiguste suhtes, kuid see ei paku siiski märkimisväärset kaitset neile, kes on juba nakatunud.

«Vaktsineeritavad peaksid siiski meeles pidama ka hiljem sõeluuringutes osalemist, kuigi vaktsiin annab tugeva kaitse emakakaelavähi vastu. Vaktsiin kaitseb muutuste eest emakakaelas ja ka erinevate HPV tüüpide eest, mis põhjustavad vähki, kuid ei paku 100-protsendilist kaitset,» märkis Turu Ülikooli Keskhaigla professor Seija Grenman.

Vaktsineerimisprogramm hõlmab ka teist süsti, mis kaitseb kondüloomi, seksuaalsel teel leviva haiguse eest, mida mõnikord põhjustab ka teatud HPV tüüp. «HPV-l tuntakse ligi 100 erinevat tüüpi. Vaktsiin on tõhus nendest umbes 70 protsendi vastu,» selgitas Grenman.

Vaktsineerimisprogramm hõlmab kolme vaktsineerimist, kus teine süst tehakse 1-2 kuud pärast esimest ning kolmas kuu aega pärast teist. Kolme süstiga immuniseerimine pakub kaitset hinnanguliselt seitse aastat.

«Vaktsiini on kõvasti uuritud,» sõnas Grenman ja jätkas: «Fikseeritud on väga vähe kõrvaltoimeid, nii et seda talutakse hästi.»

HPV on peamine emakakaelavähi põhjustaja. Viirus ilmneb tavaliselt üsna noores eas, kuid paljudel juhtudel kaob see ise ära ja ainult mõnel juhul kestab infektsioon piisavalt kaua, et põhjustada limaskesta kahjustusi.

Kuigi viirust saab testide käigus avastada, ei pruugi väga noorte patsientide puhul näha õiget tulemust. Emakakaelavähi riski suurendavad ka faktorid nagu suguelu alustamine noores eas ning erinevate partneritega vahekorras olemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles